عواقب آسیب یا نارسایی کلیه

عواقب آسیب یا نارسایی کلیه

کلیه

کلیه‌ها دو اندام لوبیایی شکل هستند که عنابی رنگ اند. کلیه در مهره‌داران یافت می‌شود و در دو طرف ستون فقرات، زیر قفسه سینه قرار دارد. طول هر یک از کلیه‌ها در انسان‌های بالغ حدود ۱۲ سانتی‌متر است. کلیه‌ها با انجام چندین عملکرد ضروری و مهم در حفظ سلامت کلی بدن نقش حیاتی دارند. هر کلیه از سه بخش قشری،مرکزی و لگنچه شکیل می‌شود. عملکرد کلیه‌ها به این شکل است که خون را از سرخرگ‌های کلیوی دریافت و سپس خون را از راه سیاهرگ‌های کلیوی خارج می‌کند. کلیه‌ها به میزنای متصل شده‌اند، که لوله حمل ادرار ترشحی مثانه محسوب می‌شود. کلیه نقش مهمی در بدن هر فرد دارد ،که اگر عملکرد آن تغییر کرده و به هر دلیلی برای کلیه‌ها مشکلی ایجاد شود،فرد دچار عوارض جانبی شدید و خطرناکی می‌شود. کلیه‌ها بخشی از سیستم ایمنی بدن است که برای دفع مواد سمی به شدت قابل اهمیت می باشد. به طور کلی مواد دفعی نیتروژنی از جمله متابولیسم پروتئین و اسید آمینه توسط کلیه‌ها دفع می‌شود، همچنین اوره یکی دیگر از مواد دفعی است که همراه آب به عنوان ادرار دفع می‌شود. کلیه‌ها با سیستم گردش خون،سیستم عصبی،دستگاه گوارش همکاری می‌کنند تا بدن به صورت یکپارچه و دقیق به عملکرد صحیح خود ادامه دهد.

                                       

 

عملکرد کلیه‌ها: 

کلیه یک اندام مهم ر بدن هر فرد محسوب می‌شود. کلیه مهم است زیرا چند عملکرد مهم دارد و مانطور که به بهبود عملکرد مابقی سیستم‌ها کمک می‌کند، سالم بودن اعضای دیگر بدن روی عملکرد صحیح کلیه تاثیر می‌گذارد. 

• حذف مواد زائد: 

کلیه‌ها مواد زائد خون مثل اوره، کراتنین و سایر سموم را فیلتر و تصفیه می‌کند، همچنین مایعات اضافی و مواد زائد  الکترولیت‌ها را به صورت ادرار از بدن دفع می‌کند. 

                                          

• تنظیم الکترولیت‌ها: 

الکترولیت‌ها برای حفظ عملکرد درست اعصاب و عضلات ضروری است. کلیه به طور جدی به تنظیم سطح الکترولیت‌ها در خون کمک می‌کند،الکترولیت‌هایی مانند سدیم،پتاسیم و کلسیم 

• تولید ویتامین D:

ویتامین دی برای استخوان‌ها ضروری است و کلیه‌ها یتامین دی را به شکل فعال آن تبدیل می‌کنند که می‌تواند وی استخوان‌ها تاثیر بگذارد. 

• تولید گلبول‌های قرمز:

اریتروپویتین یک هورمون است که  تولید گلبول‌های قرمز را تحریک می‌کند، کلیه ها اریتریپویتین را تولید میکنند.

• تنظیم فشار خون: 

کلیه‌ها به تنظیم فشار خون در بدن،توسط کنترل میزان مایعات  و با تولید هورمون‌هایی که به انقباض یا گشاد شدن رگ‌های خونی کمک می‌کنند، کمک میکنند.

                                           


عواقب آسیب یا نارسایی کلیه:

کلیه‌ها عضو مهمی از بدن هستند،که عملکردهای مهمی نیز دارند. اگر کلیه‌ها آسیب ببینند یا که به درستی کار نکنند، ممکن است طیف وسیعی از عوارض جدی در فرد ایجاد شود، که عبارتند از:

_ کم خونی (نارسایی کلیه منجر به کم خونی می‌شود و علائمی مانند خستگی ضعف و تنگی نفس دارد) 

                                       
_ بیماری استخوان (نارسایی کلیه منجر به پوکی استخوان و استئوپنی می‌شود) 
_ تجمع مایعات (تجمع مایعات در بدن به واسطه نارسایی کلیه منجر به تورم،فشار خون بالا و نارسایی قلبی می‌شود) 
_ افزایش عفونت (نارسایی کلیه  ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری و عفونت‌های جریان خون را افزایش می‌دهد) 
_ عدم تعادل الکترولیت (نارسایی کلیه می‌تواند باعث عدم تعادل الکترولیت‌ها شود که موجب ضعف عضلانی،گرفتگی و مشکلات قلبی می‌شود) 


بیماری‌ها و اختلالات کلیوی: 

سنگ کلیه، رسوبات معدنی کوچک و سفتی هستند که در کلیه‌ها ایجاد می‌شوند، و می‌توانند باعث درد و ناراحتی شدید شوند. 
بیماری کلیوی پلی کیستیک، یک اختلال ژنتیکی است، که رشد کیست‌های متعدد بر روی کلیه‌ها، نشان دهنده آن است. 
آسیب حاد کلیه از دست دادن ناگهانی عملکرد کلیه را می‌گویند ،که به دلیل کم آبی در بدن،عفونت یا عوامل دیگری ایجاد می‌شود. 
بیماری مزمن کلیه، به از دست دادن تدریجی عملکرد کلیه در مدت زمان طولانی می‌گویند، که ناشی از دیابت و فشار خون بالا است.

                                             


عوامل خطر برای مشکلات کلیه: 

باید برای سلامت کلیه‌ها در بدن،که عملکرد مهم و مفیدی دارند توجه کنید. به عواملی همچون داشتن سابقه خانوادگی در بیماری کلیوی،افزایش سن به خصوص بعد از ۵۰ سالگی، فشار خون بالا و کنترل نشده ه به شدت به کلیه آسیب می‌رساند، دیابت که یکی از علل اصلی بیماری کلیوی است، چاقی و اضافه وزن،سابقه داشتن سنگ کلیه،سیگار کشیدن و بعضی از داروهای خاص توجه داشته باشید و برای حفظ سلامت کلیه‌ها یتان این عوامل را نادیده نگیرید. 


پیشگیری از مشکلات کلیه: 

۱-رعایت رژیم غذایی سالم 
۲_ورزش به طور منظم 
۳_حفظ وزن متعادل 
۴_ کنترل فشار خون 
۵_ کنترل قند خون 
۶_مصرف آب فراوان 
۷_ عدم مصرف هر دارویی و محدود کردن داروها 
۸_ در صورت داشتن سابقه خانوادگی بیماری کلیوی،معاینه‌های منظم 
۹_ترک سیگار 
۱۰_ به دور ماندن از استرس

                                                                     

تغذیه و تاثیر آن در بیماری کلیوی: 

حدود ۱۰ درصد جمعیت جهان مبتلا به بیماری کلیوی هستند. همانطور که می‌دانید کلیه‌ها ندام‌هایی به شکل لوبیا هستند اما وظایف مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد. از جمله وظایف مهم کلیه‌ها فیلتر کردن مواد زائد غذاهایی که مصرف می‌کنیم ،ایجاد تعادل مایعات در بدن و تولید ادرار است. دیابت و فشار خون بالا از جمله بیماری‌هایی هستند که می‌توانند کلیه‌ها را به خطر بیندازند. مثلاً قند خون کنترل نشده و فشار خون بالا می‌تواند به رگ ‌های خونی کلیه‌ها آسیب وارد کند به همین دلیل دیابت و فشار خون بالا  جمله بیماری‌هایی هستند که می‌توانند عامل به وجود آمدن مشکلات کلیوی شوند. اگر کلیه‌ها دچار مشکل شوند به درستی وظایف خود را انجام نمی‌دهند و ممکن است مواد زائد در خون جمع شود و این مواد زائدم از مواد غذایی تولید می‌شود، پس برای کنترل درمان و بهبود مشکلات کلیوی باید از یک رژیم غذایی سالم و کلیوی پیروی کنید به این صورت که مصرف سدیم، پتاسیم، فسفر و پروتئین را کم و در صورت لزوم قطع کنید.
 


 

 

 

       داروخانه آنلاین تی دارو رشت 

اینستاگرام تی دارو tdaroo.pharmacy

شماره تماس تی دارو 01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.