"فشارخون یا Blood pressure"
🔻 آنچه باید درباره فشارخون بدانیم:
به فشاری که به واسطه ی جریان خون در رگها به وجود میآید و به دیواره رگها وارد میشود، فشارخون میگویند. فشار به معنای قدرت یک مایع در حال حرکت است و یک مفهوم فیزیکی دارد. فشارخون یکی از علائم حیاتی است، که به شدت قابل اهمیت است. فشارخون در بخشهای مختلف سیستم گردش متفاوت است، مثلاً فشارخون در نواحی نزدیک قلب بیشتر است. در واقع خون زمانی که به شاهرگها جریان پیدا میکند، فشار خون بالا به همین نسبت وقتی به رگها میرسد، پایین میآید. فشار خون باید وجود داشته باشد، زیرا قلب بتواند خون حاوی اکسیژن را به سمت شریانها هدایت کند.
حد نرمال فشار خون ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه است، که اگر بالاتر و پایین تر از این حد شود، خطرناک است و باعث مشکلات میشود. رایجترین وسیله برای اندازهگیری فشار خون، فشارسنج است که با استفاده از ارتقای جیوهای مشخص میشود.
🔻 علت فشار خون:
فشار خون یکی از مهمترین فاکتورهای سلامتی هر فرد است که بالا و پایین شدن مقدار آن میتواند عواقب زیادی داشته باشد، مهمترین عامل بالا رفتن فشار خون استرس و فشارهای عصبی است، که خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد، که گاهاً میتواند علت مرگ هم باشد.
عوامل مختلفی در بالا و پایین بودن فشار خون تاثیرگذار است، از جمله:
- سن
- رژیم غذایی نامناسب
- وراثت
- دیابت
- چاقی و اضافه وزن
- جنسیت
- کم تحرکی
- الکل
- دخانیات و مصرف سیگار
- مصرف قرصهای ضد حاملگی
- عوامل اجتماعی و روانی
- حتی نژاد هم میتواند تاثیرگذار باشد زیرا سفید پوستان نسبت به بقیه افراد بیشتر به فشار خون بالا مبتلا هستند
🔻 علائم فشار خون:
فشار خون در مرحله اول به واسطه انقباضات ماهیچه قلب تولید میشود. فشار خون پس از اندازهگیری با دو عدد مشخص میشود. سیستولیک (عدد بزرگ) و دیاستولیک (عدد کوچکتر). اندازه فشار خون طبیعی با توجه به سن و جنسیت افراد تعیین میشود. اگر فشار خون از ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه پایینتر بود، که طبیعی است و اگر از این عدد بالاتر بود، یعنی شخص دچار فشار خون بالا است. فشار خون بالا در اوایل ابتلا نشانه خاصی ندارد و بعد از گذشت چند سال عوارض آن بروز میکند. تقریبا ۱.۴ میلیارد جمعیت دنیا دچار فشار خون بالا هستند. فشار خون بالا به قاتل خاموش معروف است. در صورتی که فشار خون برای زمان طولانی بالا باشد میتواند علائمی در بدن ایجاد کند، از جمله:
- تنفس دشوار
- احساس گیجی و خستگی
- احساس تپش و ضربانهایی در قفسه سینه و گردن و گوش
- ضربان قلب نامنظم
- درد در قفسه سینه
- سردرد شدید
- وجود خون در ادرار
- مشکلات بینایی
- خون دماغ
بهترین روش جلوگیری و درمان فشار خون بالا:
همانطور که میدانید مدیریت فشار خون بالا برای افرادی که مبتلا به این بیماری هستند به شدت مهم و قابل اهمیت است زیرا فشار خون نادرست میتواند عوارض جدی مانند سکته مغزی یا نارسایی قلبی ایجاد کند، به همین خاطر درمان این وضعیت تغییرات در سبک زندگی که جز مرحلهای از درمان است به شدت برای افراد مبتلا ضروری و حیاتی است. هر فرد مبتلا به فشار خون بالا ابتدا جدا از هر درمان تخصصی باید به سبک زندگی خود رسیدگی و تغییرات صحیح ایجاد کند. به شدت قابل اهمیت است که افراد مبتلا به فشار خون بالا حتماً و همیشه تحت نظر یک پزشک باشند و از داروهای ضد فشار خون طبق دستور پزشک مصرف کنند و در کنار آن از یک رژیم غذایی سالم و درست در روال زندگی خود پیروی کنند. درک این موضوع که چقدر فشار خون بالا مسئله مهمی در سلامت هر فرد است اینکه چقدر باید راهکارها و توصیههای گفته شده از طرف پزشک رعایت شود، به شدت قابل اهمیت است. انواع مختلفی دارو برای درمان و کنترل فشار خون در داروخانههای معتبر سطح شهر عرضه میشود از جمله کلروتالیدون، لیزینوپریل، لوزارتان، آملودیپین،کارودیلول، آتنول و... که هر یک از این داروهای نام برده شده به تشخیص پزشک برای هر فرد مبتلا به بیماری پرفشاری خون جویز میشود.
توجه داشته باشید که مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم و حتی حذف کنید،الکل و سیگار را محدود و حذف کنید، خواب خود را مرتب و حداقل ۶ تا ۸ ساعت در طول ۲۴ ساعت بخوابید، ورزش منظم تغییرات در وزن میتواند به شدت به کنترل و درمان پرفشاری خون کمک کند.
🔻 عوارض فشار خون بالا:
فشار خون بالا یا پرفشاری شریانی یک نوع بیماری مزمن محسوب میشود که در آن خون با فشار بیشتری به دیوارههای شریانی در جریان است و این عملکرد باعث میشود قلب برای حفظ گردش خون صحیح در رگها، با شدت بیشتری نسبت به حالت طبیعی فعالیت کند. فشار خون بالا میتواند در بدن عوارض غیر قابل جبرانی ایجاد کند، از جمله:
- نارسایی قلبی و تنگی نفس
- گرفتگی عروق و سکته قلبی
- کاهش بینایی
- سکته و خونریزی مغزی
- نارسایی کلیوی
- اختلال و ناتوانی جنسی
- اختلال شناختی خفیف
🔻 درمان فشار خون بالا:
فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جهان است،که در ایران این آمار به ۴۰ درصد رسیده است و متاسفانه در حال افزایش است. درمان فشار خون به عوامل مهمی از جمله ژنتیک،استرس و سبک زندگی بستگی دارد،که در تمام این موارد تغذیه سالم و رژیم غذایی کاهنده فشار خون به شدت تاثیرگذار است و میتواند از خطرات احتمالی جلوگیری کند.
بهترین مواد غذایی برای درمان فشار خون:
- لبنیات از جمله شیر، ماست، کشک، بستنی و پنیر
- لوبیا چشم بلبلی
- ماهی سالمون
- نخود فرنگی
- پسته
- هل
- چای سبز
- تخم شربتی
- بادام
- میوهها و سبزیجات
- بذر کتان
- انواع توت و زغال اخته
مواد غذایی که در صورت ابتلا به فشار خون نباید مصرف شود:
- نمک
- سوسیس و کالباس
- غذاهای کنسرو شده
- زیتون شور
- بکینگ پودر
- خیارشور
- غذاهای فست فود
- مواد غذایی کافئین دار مثل قهوه،چای،شکلات و نوشابه
- سیب زمینی سرخ شده
- انواع سسها مثل کچاپ،سس سویا،سس سالاد و رب گوجه
- تنقلات بوداده، آجیلها و مغزهای شور
چند روش جلوگیری از فشار خون با رعایت رژیم غذایی:
- به جای مصرف نمک از چاشنیهایی مثل نعنا خشک،ریحان،گشنیز و سیر استفاده کنید
- مصرف قند شکر و نوشابه را حذف یا محدود کنید
- یک ساعت بعد از صرف غذا چای میل نکنید
- گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنید
- به اندازه کافی آب بنوشید
- از اضافه وزن جلوگیری کنید
- ورزش کنید
- از سبزیجات و سالاد بیشتر در وعده اصلی غذا استفاده کنید
- از روغنهای زیتون و سویا در مصرف روزانه استفاده کنید
- هنگام خرید مواد غذایی به مقدار نمک آن توجه کنید
همیشه و همه جا داشتن سبک زندگی درست و سالم، رعایت رژیم غذایی، ورزش و دوری از استرس میتواند بر اکثر بیماریها غلبه کند یا از ابتلا به آن جلوگیری کند. اما در بعضی موارد بیماری دلایلی مانند ژنتیک دارد،که آن هم قابل درمان است. حتماً در صورت متوجه شدن هر علایمی غیر عادی در بدن، دنبال دلیل آن باشید و برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید و مشورت بگیرید، زیرا سلامتی یک فاکتور مهم در زندگی هر فرد است.
اینستاگرام تی دارو tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.