
این روز ها اکثر آدم هایی که در اطرافمان میبینیم دچار کمر درد، پا درد، شانه و گردن درد هستند، عجیب است که سال های گذشته این گونه دردها بیشتر در افراد مسن و سال خورده دیده میشد، اما امروزه حتی میتوان این مشکل را در نوجوانان دید و این موضوع خیلی خوشایند نیست. این مشکلات معمولا جدا از درد جسمی به روح و ذهن بیمار فشار می آورد، زیرا در فعالیت های معمول روزمره هم دچار مشکل خواهد شد.
دردهای مفاصل و استخوانی میتواند دلیل بیماری هایی همچون دیسک کمر، سیاتیک، آرتروز، پوکی استخوان باشد، که در این مقاله به اطلاعاتی در رابطه با پوکی استخوان میپردازیم:
◾پوکی استخوان چیست؟
استخوان ها جزءِ اصلی ساختار بدن هستند و اسکلت را تشکیل میدهند، وقتی تراکم بافت استخوان کم شود، پوکی استخوان ایجاد میشود و اگر هر مشکلی برای استخوان ها پیش بیاید، کل سیستم بدن تحت تاثیر قرار میگیرد.
استخوان ها یک بافت زنده هستند. در بافت سخت استخوان سلول های مغز استخوان، عروق و اعصاب وجود دارد که به صورت مداوم در حال ساخت استخوان های جدید هستند و بافت استخوان های قدیمی به صورت کلسیم جذب خون میشوند.
زمانی که لایه های درونی، عروق و اعصاب استخوان فرسوده و بافت استخوان تخریب میشود، در فضای داخلی استخوان، حفره ای تو خالی ایجاد میشود که اگر این مناطق خالی با بافت های تازه و سالم ترمیم و پر نشود، تراکم استخوان ها کم و پوکی استخوان ایجاد میشود.
◾پوکی استخوان چه علائمی دارد؟
علائمی پوکی استخوان در واقع دیدنی نیست و در حالت عادی مثل خیلی از بیماری ها، قابل به تشخیص نیست و یک بیماری خاموش است.شاید باورش سخت باشد اما پوکی استخوان در جهان به عنوان چهارمین علت مرگ و میر شناخته میشود.
ممکن است در ابتدای بیماری پوکی استخوان هیچ نشانه ای وجود نداشته باشد، اما به مرور زمان علائم مختلفی بروز میکند:
🔻در ابتدا فشار اصلی بر روی ستون فقرات و مهره هاست که باعث کمر درد میشود.
🔻زمان بیشتری که از شروع بیماری پوکی استخوان میگذرد، ستون مهره ها روی هم فشار می آورد و باعث خمیدگی در فرد میشود.
🔻با پیشرفت پوکی استخوان، استخوان ها شکننده و آسیب پذیرتر از قبل شده و بدون دلیل شکستگی استخوان رخ میدهد.
🔻مراحل بعد ترِ این بیماری به شکل دردهای عضلانی و استخوانی مداوم است، که در انجام کارهای روزمره حتی گرفتن اشیاء دچار مشکل خواهد شد.
🔻در آخر افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، ناخن های شکننده ای دارند و نسبت به افراد عادی به مرور زمان قدشان زودتر کوتاه میشود.
◾علت پوکی استخوان؟
در همه ی انسان ها از بدو تولد تا ۲۰ سالگی بدن در حال ایجاد استخوان های جدید است و اکثراً تا سن ۳۰ سالگی رشد استخوانی تکمیل میشود. رشد و شکل گیری توده ی استخوانی در جوانی بسیار قابل اهمیت است، چون اگر در این دوران با تغذیه مناسب، استخوان شکل بگیرد، بعدها فرد با احتمال کمتری ممکن است دچار پوکی استخوان شود.
وراثت نیز میتواند علت دیگر پوکی استخوان باشد، چون این بیماری میتواند زمینه ای ارثی داشته باشد.
عواملی از جمله سن، نژاد، تغذیه، سبک زندگی، سطح هورمون و حتی جنسیت یا ریز اندامی میتواند در افراد باعث ایجاد پوکی استخوان شود.مثلا این بیماری در زنان بیشتر از مردان دیده میشود، به خصوص در دوران یائسگی چون هورمون استروژن در بدن کاهش یافته و از میزان تراکم استخوان ها کم میشود.
قابل به ذکر است که استفاده مداوم و زیاد دارو های کورتون، لپرورلین، هپارین و... باعث بیماری پوکی استخوان در افراد میشود.در نتیجه علت اصلی پوکی استخوان وجود نداشتن تعادل بین تشکیل استخوان جدید و باز جذب استخوان قدیمی است، به این منظور که وقتی بافتی فرسوده و تخریب میشود، بافت جدید تشکیل و جایگزین نمیشود.
◾روش های خانگی درمان پوکی استخوان؟
طبق نتایج بدست آمده از بیماری پوکی استخوان و آمار بیماران مبتلا به این بیماری، تاکنون درمان قطعی برای پوکی استخوان پیدا نشده است، اما قطعا در صورت دیدن علائم آن باید به پزشک متخصص مراجعه شود، زیرا دارو، مکمل و روش هایی برای بهبود و کاهش شدت بیماری وجود دارد که از پیشرفت پوکی استخوان جلوگیری میکند.
🔻در گام اول درمان باید با مشورت پزشک،دارو و مکمل های مربوط به مفاصل و استخوان را مصرف کنید.
🔻در مرحله بعد درمان بهتر است که رژیم غذایی خود را تغییر داده و از محصولاتی استفاده کنید که حاوی کلسیم بوده و تاثیر مثبتی در جذب مواد مغذی مورد نیاز ساخت استخوان ها دارد.
مثلا کشک، کنجد، گوشت، سبزیجات، ماهی، دارچین، فلفل و...
🔻برای مراقبت و رسیدگی بیشتر در افراد مبتلا به پوکی استخوان، وزنِ فرد موضوعی مهم است و باید در صورت اضافه وزن، با ورزش و تغذیه ای سالم، خود را به وزن ایده آل رسانده تا خطر شکستگی استخوان ها را کم کند.ورزش و حرکات کششی مناسب به روند بهبود و کاهش این عارضه بسیار کمک میکند.
🔻یکی دیگر از راه های درمان و بهبود پوکی استخوان،جذب ویتامینD کافی است. ویتامینD نقش مهمی در سلامت استخوان ها دارد و از تاثیر آن، در درمان پوکی استخوان، نمیتوان غافل بود. پس بهتر است در روزمرگی هایتان بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
همچنین عواملی همچون مصرف الکل و دخانیات میتواند تاثیر منفی برای افراد مبتلا به پوکی استخوان داشته باشد و بهتر است که از مصرف بیش از حد آن پرهیز کرده یا کلا مصرف آن را قطع کنید.
در نتیجه با توجه به تاثیرات بیماری پوکی استخوان در افراد، باید بدانیم که تشخیص و درمان به موقع پوکی استخوان بسیار قابل اهمیت است.در این بیماری جدا از اینکه باید تحت نظر پزشک متخصص باشید، خیلی مهم است که سبک زندگی خود را اصلاح، رژیم های غذایی را رعایت و مراقبت های درمانی خود را جدی بگیرید.
داروخانه آنلاین تی دارو رشت
اینستاگرام تی دارو : https://instagram.com/tdaroo.pharmacy
شماره تماس تی دارو : 01332135001
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.