راه‌های تاثیرگذار در جلوگیری از دیابت

راه‌های تاثیرگذار در جلوگیری از دیابت

🔸 دیابت چیست؟

بیماری دیابت یا قند، یک اختلال است در سوخت و ساز بدن که به واسطه آن انسولین در بدن تولید نمی‌شود، یا به عبارتی بدن در برابر انسولین مقاومت نشان می‌دهد. به این ترتیب و به تدریج عملکرد بدن دچار مشکل می‌شود و اگر در دراز مدت از روند این بیماری جلوگیری نشود موجب تخریب رگ‌ها می‌شود و مشکلاتی جدی برای کلیه، اعصاب و چشم به وجود می‌آورد. قند خون ارتباط مستقیم با دیابت دارد. به طور نرمال قند خون ناشتا بین ۷۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم است، که اگر این مقدار به طور مداوم در فردی بالا باشد، با در نظر گرفتن تست تحمل گلوکز و تست هموگلوبینa1c، ابتلا به دیابت را تشخیص می‌دهند. در واقع دیابت یکی از اختلالات متابولیکی است که مهمترین ویژگی آن بالا بودن قند خون است.


                          

🔸 انواع دیابت:

دیابت به شکل‌های متفاوتی بروز می‌دهد که می‌توان آن را به چهار نوع کلی تقسیم کرد:

 دیابت نوع ۱: دیابت نوع ۱ عموماً در افراد بالای ۳۰ سال دیده می‌شود. به دلیل تخریب سلول‌های ترشح کننده انسولین و نبود آن هورمون ایجاد می‌شود. در این نوع دیابت باید از همان ابتدای تشخیص انسولین مصرف شود،به همین خاطر دیابت نوع یک را دیابت وابسته به انسولین نیز می‌گویند.

 دیابت نوع ۲: دیابت نوع ۲ زمانی رخ می‌دهد که تولید کافی انسولین در لوزالمعده انجام نمی‌شود ا بدن از انسولینی که تولید می‌شود به طور صحیح نمی‌تواند استفاده کند. انسولین یک هورمون برای تنظیم قند خون است که در صورت کمبود یا نبود آن باعث نشان دادن عوارضی همچون هایپرگلیسمی ‌شود که یکی از رایج‌ترین عوارض دیابت است.

 دیابت حاملگی: دیابت حاملگی همانطور که از اسمش پیداست ر دوران بارداری بروز می‌کند،که تقریباً در هفته ۲۴ یا ۲۸ بارداری اتفاق می‌افتد. در این نوع دیابت، در صورت عدم رعایت، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ فزایش پیدا می‌کند، اما به طور کلی دیابت حاملگی در اکثر موارد فقط در همان دوره بارداری است بعد از آن از بین می‌رود. اگر در این دوره دیابت کنترل نشود ممکن است نوزاد نیز دچار مشکل شود.

 دیابت ثانویه: دیابت ثانویه به این معنی است که،بیماری به وجود آمده به دلیل بیماری دیگری رخ داده است،یعنی به دلیل داشتن یک بیماری قند خون بالا رفته و باعث به وجود آمدن دیابت ثانویه در فرد می‌شود. مثل بیماری‌های لوزالمعده یا سیستیک فیبروز


                              

🔸 مهم ترین علائم دیابت:

یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین علائم دیابت در مرحله نخست افزایش قند خون بالا است که باعث بروز علائم عمومی‌تری می‌شود از جمله:

_ تکرر ادرار

_ تاری دید

_ افزایش گرسنگی

_ افزایش تشنگی

_ تغییر در خلق و خو

_ روند کند در ترمیم زخم‌ها

_ کاهش وزن ناخواسته

علاوه بر علائم ذکر شده کلی، مردان مبتلا به دیابت ممکن است دچار کاهش میل جنسی، اختلال در نعوظ و ضعف عضلانی شوند.

همچنین بانوان مبتلا به دیابت ممکن است به عفونت ادراری، عفونت قارچی و خشکی و خارش پوست دچار شوند.


🔸 راه های تاثیرگذار در جلوگیری از دیابت:

همیشه و به طور عمومی در افرادی که به دیابت مبتلا شده‌اند، قبل از تشخیص دیابت، مدت زمانی به قند خون بالا دچار می‌شوند که به آن دوره، دوره پیش دیابت می‌گوید که اگر در این مدت بیماری را کنترل و سبک زندگی را تغییر دهید، می‌توان از ابتلا به دیابت جلوگیری کرد. اگرچه عواملی خاص وجود دارد که قابل تغییر نیست مانند سن و ژن،اما برای کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت حتی هر بیماری دیگری رعایت یک سری اصول همیشه موثر بوده و کمک می‌کند، که ما اینجا به چند گزینه شاره می‌کنیم:

_ شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید

_ به طور منظم ورزش کنید

_ آب را همیشه به عنوان نوشیدنی اصلی خود در نظر بگیرید

_ اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، حتما وزن کم کنید

_ سیگار را ترک کنید

_ از یک رژیم غذایی کم کربوهیدارت دار استفاده کنید

_یک رژیم غذایی با فیبر بالا برای خود در نظر بگیرید

_ تحرک داشته باشید

_ مصرف غذا های کنسروی و فرآوری شده را به حداقل برسانید

                                  


🔸 روش تشخیص دیابت:

دیابت علائم و نشانه‌هایی برای تشخیص به ابتلا دارد ما به طور کلی و دقیق بهتر است به کمک پزشک و انجام آزمایش‌های زیر مورد بررسی قرار گیرد:

_ آزمایش قند خون پلاسما (FBG)

_ آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)

_ آزمایش ادرار

_ تست دیابت تصادفی

                                 


🔸 عوارض دیابت:

طبق آمار به دست آمده از علل مرگ و میر در جهان و حتی ایران دیابت یک بیماری خطرناک محسوب می‌شود که می‌تواند به سرعت پیشرفت کرده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی جدی مانند نارسایی کلیه،حمله قلبی،سکته مغزی و نابینایی شود.

از جمله عوارض دیابت در افراد مبتلا:

_ نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی)

_ بیماری‌های قلبی عروقی

_ اتینوپاتی دیابتی (آسیب چشمی)

_ بیماری آلزایمر و افسردگی

_ ترک‌های پوستی و خشکی پوست

_ به سختی‌ ترمیم شدن جای زخم در بدن

_ قطع عضوی از بدن (به دلیل جریان نداشتن خون و اختلال درخون رسانی)

_ بیماری‌های دهان و لثه (پریودنتال)

_ هیپوگلیسمی حاد



دیابت و رژیم غذایی: 

رژیم غذایی در زندگی افراد مبتلا به دیابت به شدت قابل اهمیت بوده و می‌تواند بر روی شدت یا کاهش یافتن بیماری دیابت کاملاً تاثیرگذار باشد. از این رو باید فرد مبتلا به دیابت یک رژیم غذایی سالم را پیروی کند. مثلاً بعضی از مواد غذایی را کاملاً حذف کند و بعضی دیگر را به برنامه غذایی خود اضافه کند. افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید با مصرف مواد غذایی مفید، قند مورد نیاز بدن را تامین کنند و از مصرف مواد غذایی با قند مصنوعی بپرهیزند زیرا ممکن است شدت بیماری را افزایش دهد. رژیم غذایی فرد مبتلا به دیابت با یک فرد عادی متفاوت است اما به این معنی نیست که به طور کلی باید قند از زندگی فرد مبتلا به دیابت حذف شود. افراد مبتلا به دیابت می‌توانند برای مثال از سیب و هویج برای جبران قند مورد نیاز بدنشان استفاده کنند و با دریافت قند طبیعی به بهبود روند درمان دیابت کمک کنند. افراد مبتلا به دیابت اولین کاری که برای درمان بیماری خود باید انجام دهند، حذف وعده‌های سنگین غذایی است. به این روش که وعده‌های سنگین را حذف کرده و به جای آن چندین وعده با مواد غذایی سالم جایگزین کند. مثلاً فرد مبتلا به دیابت می‌تواند نان سفید را حذف کند و به جای آن نان سبوس‌دار به وعده غذایی خود اضافه کند. یا بهتر است به جای مصرف گوشت‌های پرچرب گاو و گوسفند از ماهی استفاده کنید زیرا ماهی سرشار از اسیدهای چرب است که هم برای مشکلات قلبی عروقی مفید است و هم به درمان دیابت کمک می‌کند. افراد مبتلا به دیابت می‌توانند به جای استفاده از برنج‌های سفید از جو استفاده کنند، قند خون پس از مصرف جو ۷۰ درصد کاهش پیدا می‌کند. افراد مبتلا به دیابت باید به جای مصرف روغن‌های متفاوت برای آماده کردن غذا از روغن زیتون استفاده کنند. دانه کتان پر از پروتئین و فیبر است و می‌تواند قند خون شما را متعادل نگه دارد و به درمان دیابت کمک کند.
توجه داشته باشید افراد مبتلا به دیابت می‌توانند از گوشت و مرغ گاو استفاده کنند اما باید از قسمت‌هایی استفاده کنند که فاقد چربی باشد در هنگام طبخ یا طعم‌دار کردن آن از روغن زیتون به جای روغن‌های سرخ کردن استفاده کنند.

 

در نتیجه قابل به ذکر است که مقدار زیاد یا کمبود هر هورمون یا ویتامینی در بدن می‌تواند باعث تغییر عملکرد بدن و ایجاد مشکلاتی اساسی در فرد شود که در صورت کنترل و رعایت اصول زندگی سالم و رژیم غذایی پر از مواد مغذی و مفید می‌توان از بروز هرگونه بیماری جلوگیری کرد. در صورت احتمال ابتلا به فشار خون بالا یا دیابت حتماً به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید زیرا سلامت یک عنصر مهم در زندگی هر شخص است که باید آن را جدی بگیرید.

 

 

                                                       

       داروخانه آنلاین تی دارو رشت 

اینستاگرام تی دارو tdaroo.pharmacy

شماره تماس تی دارو 01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.