مولتی ویتامین وكاربرد آن

مولتی ویتامین وكاربرد آن


مولتی ویتامین چیست؟

یقیناً بارها و بارها نام مولتی ویتامین به گوشتان خورده است. مولتی ویتامین‌ ها ترکیبی از ویتامین‌های مختلف هستند که به طور معمول این ویتامین‌ها را از طریق غذا یا سایر مواد غذایی طبیعی بدنمان جذب نمی‌کند. مولتی ویتامین‌ها در اشکال دارویی متفاوت مانند کپسول مولتی ویتامین، قرص‌های جوشان، شربت و قرص تولید و در داروخانه‌های سطح شهر عرضه می‌شود. مولتی ویتامین‌ها را می‌توان به صورت otc و بدون داشتن نسخه پزشک از داروخانه‌ها تهیه و مصرف کرد، اما بهتر است برای تشخیص کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها در بدن ابتدا به پزشک مراجعه کرده و با دستور پزشک معالج به مصرف مولتی ویتامین بپردازید. مولتی ویتامین‌ها ممکن است با بعضی از داروها تداخل دارویی داشته باشد به همین خاطر بهتر است که زیر نظر پزشک مصرف شود به خصوص برای افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند و از داروهای تخصصی استفاده می‌کنند. مولتی ویتامین‌ها ضمن انواع ویتامین، حاوی مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منیزیم و روی نیز هستند.           

                                         

مولتی ویتامین را برای جبران کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بدن انسان تجویز می‌کنند که به طور معمول نمی‌توانند از طریق تغذیه مناسب جذب کنند. مولتی ویتامین‌ها را هنگامی که بدن نتواند از طریق تغذیه مناسب ویتامین و مواد ضروری مورد نیاز بدن را جذب کند توصیه و تجویز می‌کنند. حتی گاهاً در هنگام بیماری، بارداری و اختلالات گوارشی که سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی نمی‌تواند عمل کند از مکمل یا مولتی ویتامین برای جبران کمبودها استفاده می‌کنند. توجه داشته باشید،درست است که مولتی ویتامین‌ها را می‌توان بدون نسخه پزشک تهیه و مصرف کرد اما بدانید مصرف خودسرانه ویتامین یا مواد معدنی می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را در فرد مصرف کننده ایجاد کند. ویتامین های A, D, E, k از جمله ویتامین‌هایی هستند که مقدار زیاد آن در بدن می‌تواند تهدید کننده باشد و زندگی فرد را به خطر بیندازد. همه افراد باید قبل از مصرف مولتی ویتامین بیماری‌های زمینه‌ای خود را در نظر بگیرند و در صورت گذراندن دوره بارداری یا شیردهی حتماً قبل از مصرف با پزشک معالج خود مشورت کنند و در صورت داشتن آلرژی به هر یک از مواد تشکیل دهنده مولتی ویتامین‌ها باید قبل از مصرف با یک پزشک مشورت کنید.

                                           
همانطور که گفته شد مولتی ویتامین در اشکال دارویی متفاوت تولید و عرضه می‌شود که بهتر است هر یک را به همان صورت که گفته شده است مصرف کنید برای مثال قرص‌های زیر زبانی را نجوید یا قرص‌های جویدنی را با آب میل نکنید زیرا ممکن است خطرناک باشد و اثرات از بین رود. یک نوع مولتی ویتامین وجود دارد که به مولتی ویتامین‌های مینرال معروف هستند که مخصوص بانوانند و جدا از تامین ویتامین‌های مورد نیاز بانوان یک سری مواد معدنی مانند آهن و منیزیم را تامین می‌کنند، که در صورت مصرف بی‌رویه آن می‌تواند لکه‌های دندانی، افزایش ادرار، خونریزی معده، ضربان قلب نامنظم گیجی و ضعف عضلانی ایجاد کند. مولتی ویتامین‌ها را باید در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.


انواع مولتی ویتامین: 

مولتی ویتامین‌ها در انواع متفاوتی تولید می‌شوند که هر یک در یک زمینه کاربرد دارند. مولتی ویتامین‌ها با نام‌های تجاری متفاوت و با ویتامین‌های متفاوت تولید و عرضه می‌شوند که هر یک را برای کمبود و بهبود یک بیماری مورد مصرف قرار می‌دهد. مثلاً برای رفع خستگی های ناشی از استرس،پیشگیری از افسردگی، جبران فقر آهن و رفع کم خونی، افزایش تمرکز ذهنی و علائم عمومی ناشی از افزایش سن باید از مکملی استفاده شود که حاوی ویتامین A ، ویتامین B، ویتامین D، کلسیم، منیزیم، آهن، اسید فولیک و پتاسیم باشد.

عوارض جانبی مصرف مولتی ویتامین: 

مصرف بی‌رویه هر دارو، ویتامین  حتی مواد معدنی می‌تواند خطرآفرین باشد و عوارض جانبی نیز ایجاد کند. باید هنگام مصرف مولتی ویتامین رژیم غذایی خود را بسنجید و اگر مولتی ویتامینی مصرف می‌کنید که حاوی پتاسیم است، بهتر است مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم کنید، یا اگر تحت نظر پزشک هستید و از رژیم غذایی پیروی می‌کنید که کم نمک است بهتر از قبل از مصرف مکمل‌های ویتامین با پزشک خود مشورت کند. 

                                         
جلوگیری از بروز عوارض جانبی مولتی ویتامین‌ها بهتر است، هنگام مصرف مولتی ویتامین همزمان از محصولات لبنی، مکمل‌های کلسیم یا آنتی اسیدهایی که حاوی کلسیم هستند مصرف نکنید. در صورتی که هنگام مصرف انواع مولتی ویتامین بدنتان علائم آلژیک مانند کهیر، مشکل تنفسی، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو نشان داد بهتر از فوراً به اورژانس مراجعه کنید تا از عوارض جانبی جدی جلوگیری کنید. از جمله عوارض شایع مصرف مولتی ویتامین‌ها می‌توان به ناراحتی معده، دستورات پوستی، احساس طعم غیر معمول در دهان، سردرد،درد در قفسه سینه اشاره کرد. ممکن است در صورت مصرف بی‌رویه مولتی ویتامین علائمی مانند استفراغ , اسهال، کاهش اشتها، یبوست، پوسته شدن صورت یا بدن، ریزش مو، احساس خارش در دهان یا اطراف آن، کاهش وزن یا چاقی ناگهانی در فرد ایجاد شود.

تداخلات دارویی مولتی ویتامین‌ها: 

تداخلات دارویی را باید جدی گرفت زیرا ممکن است عوارض جانبی خطرناکی ایجاد کند که مشکل آفرین است و زندگی فرد را تهدید می‌کند. در صورتی که داروهایی مانند انواع آنتی بیوتیک،داروهای ادرارآور، داروهای ضد اسید معده، داروهای ضد فشار خون، داروهای ضد التهابی غیر اسرائیلی مانند ایبوپروفن، سلوکسیب را مصرف می‌کنید، بهتر است قبل از مصرف مولتی ویتامین حتماً با پزشک معالج خود مشورت کنید و تحت نظر پزشک مولتی ویتامین مصرف کنید. 
مولتی ویتامین‌ها بسیار مفید و کاربردی هستند اما در صورتی که بدنتان کمبود آن ویتامین‌ها و مواد معدنی را داشته باشد، در غیر این صورت وجود بیش از حد ویتامین یا مواد معدنی در بدن می‌تواند خطرناک باشد و بیماری‌های جدی را ایجاد کند همانطور که کمبود آنها می‌تواند خطرناک باشد.

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.