ویتامینD

«ویتامینD و خورشید»

 

آخرین بار که آزمایش دادم، پزشک تشخیص داد که ویتامینD بدنم در سطح پایینی قرار دارد، و من اطلاعاتی راجع به کمبود ویتامینD نداشتم، اما مدتی بود که متوجه ی تغییراتی در خودم شده بودم، اکثر مواقع بی حوصله بودم و احساس خستگی داشتم، بدون اینکه در طول روز فعالیت زیادی داشته باشم همیشه ضعف و درد استخوان باعث می شد که گوشه گیر باشم و همیشه نیاز به استراحت داشته باشم.

بعد از مدتی که به این روال گذشت حسی مانند سوزن سوزن شدن دست و پا و علائمی مثل ریزش مو، بی اشتهایی و رنگ پریدگی پوست در من ایجاد شد، خلاصه که کمبود ویتامینD باعث کاهش سیستم ایمنی بدنم در برابر بیماری ها شد.

کمبود ویتامینD یکی از رایج ترین کمبودهای تغذیه ای در جهان است و رژیم غذایی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، روش هایی تاثیرگذار برای جذب ویتامینD مورد نیاز بدن هستند، اگر شما نتوانید ویتامینD جذب کنید با کمبود این ویتامین در بدن مواجه خواهید شد که موجب برخی بیماری ها در شما می شود.

                                                    

 

🔻شایع ترین علائم کمبود ویتامینD در بدن:

 

کمبود ویتامین دی باعث بروز علائمی از جمله خستگی، تغییر خلق و خو، ضعف عضلانی، ریزش مو، بیماری و عفونت مداوم و افسردگی می شود.ویتامین دی بر روی بیشتر سیستم های بدن تاثیرگذار است و به طور کلی برای سلامت عمومی بدن قابل اهمیت است.

مثلاً بدن شما برای جذب کلسیم به ویتامین دی نیاز دارد، چون کلسیم برای سلامت استخوان ها، عضلات، سیستم عصبی و سیستم ایمنی بسیار مهم است. ویتامین دی یک ویتامین ضروری و مورد نیاز بدن است که میتوان از طریق مواد غذایی و نور خورشید جذب کرد که به همین دلیل به آن«ویتامین آفتاب» هم می گویند، چون ویتامین دی به کمک نور خورشید در پوست ساخته می شود!

 

🔻ویتامینD چیست؟

 

ویتامین دی یکی از مهم ترین ماده های مغذی مورد نیاز بدن شما برای ساخت و حفظ استخوان هاست، به دلیل اینکه بدن شما زمانی می تواند کلسیم جذب کند که ویتامین دی وجود داشته باشد، همچنین بسیاری از عملکرد های سلولی مثل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی را در بدن شما تنظیم می کند.

ویتامین های دی، گروهی از ویتامین های محلول در چربی هستند(یعنی در بافت های چربی بدن ذخیره می شوند)، که باعث جذب بیشتر کلسیم، منیزیم و فسفات در روده می شوند که به این ترتیب بر روی ساختار رشد و استحکام استخوان ها تاثیر می گذارد.

همانطور که می دانید ویتامین دی به طور طبیعی در بعضی از غذاها وجود دارد و به بعضی از غذاها هم می شود اضافه کرد یا به صورت مکمل مصرف کرد. ویتامین دی با توجه به افزایش جذب کلسیم در روده و تنظیم غلظت کلسیم و فسفات در خون، باعث استخوان سازی طبیعی می شود.

                                               

🔻چه افرادی در معرض کمبود ویتامینD قرار می گیرند؟

 

طبق آمار به دست آمده افرادی بیشتر دچار کمبود ویتامین دی می شوند که خیلی در فضای باز و زیر نور خورشید قرار نمی گیرند. مثلا بانوان با توجه به پوشش، کودکان به دلیل اینکه بیشتر در خانه هستند، افرادی که پوست تیره تری دارند، کسانی که چاق هستند و افراد مسن.

از طرفی افراد مبتلا به پوکی استخوان یا بیماری های مزمن کلیه و کبد بیشتر از دیگران دچار کمبود ویتامین دی می شوند، همچنین افرادی که بیش از حد از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنند.

 

معمولا بدن هر فرد، مقدار مورد نیاز ویتامین دی را از طریق نور خورشید دریافت می کند اما با توجه به برخی عوامل از جمله نوع لباس، هوای آلوده، دمای هوای منطقه، شیشه پنجره ها، کرم های ضد آفتاب و گردو غبار مانع رسیدن اَشعه ماوراءِ بنفش به بدن می شود و از تشکیل ویتامین دی مورد نیاز جلوگیری میکند.                                                                                           

                                                                       

                                                  

 

 

🔻نقش ویتامین D در بدن:

 

تقریبا در جهان حدود 50% از افراد قادر به دریافت نور خورشید نیستند، فقط به این دلیل که اکثر مواقع را در  خانه می مانند. ویتامین دی در بدن نقش های مهمی دارد، ازجمله:

_ حفظ سلامت قلب و عروق

_ حفظ سلامت سیستم های ایمنی و عصبی 

_ حفظ سلامت استخوان ها و دندان ها

 _ تنظیم انسولین خون و دیابت 

 

ویتامین ها بطور کل موادی مغذی هستند که بدن، خود قادر به تولید آن نیست، یا حداقل به اندازه کافی نمی تواند تولید کند و باید جدا از قرار گرفتن در نور خورشید به کمک مواد غذایی آن را جذب کند.

                                        

🔻ویتامین D در چه غذاهایی وجود دارد؟ 

 

به چند منابع غنی ویتامین دی اشاره میکنیم:

 

۱- زرده تخم مرغ 

روزانه شاید در وعده های مختلف از تخم مرغ استفاده کنیم، مثلاً نیمرو برای صبحانه یا به صورت آبپز، حتی در تهیه و پختن انواع کیک و شیرنی مورد استفاده قرار می گیرد، اما بهتر است برای جذب و تامین ویتامین دی موجود در تخم مرغ، هم از قسمت زرده و هم سفیده آن میل کنید.

 

۲- ماهی سالمون

یکی از منابع ویتامین دی در مواد غذایی، ماهی سالمون است، که خواص ضد التهابی دارد، حاوی امگا 3 بوده و به سلامت و بهبود عملکرد قلب کمک می کند. همچنین با توجه به دارا بودن ویتامین دی برای سلامت استخوان ها مفید است.

 

۳- قارچ:

قارچ یک منبع گیاهی ویتامین دی است، که برای افراد گیاه خوار بسیار مناسب و مفید است و از این طریق می توانند با استفاد از قارچ در برنامه های غذایی خود ویتامین دی مورد نیاز بدن خود را دریافت کنند، قارچ هایی که در معرض نور مستقیم خورشید رشد می کننده نسبت به قارچ های گلخانه ای ویتامین دی بیشتری دارند.

                                                

🔻چه زمانی ویتامینD مصرف کنیم؟

 

همان طور گفتیم ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است و در آب حل نمی شود و اگر با غذایی چرب همراه شود جذب بهتری در جریان خون شما دارد. ویتامین دی یک ویتامین مهم برای بدن است و بهتر است در روز مصرف شود، تا در روند صحیح جذب قرار گیرد.

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.