کاهش کلسترول و تضمین سلامت قلب با آتورواستاتین

کاهش کلسترول و تضمین سلامت قلب با آتورواستاتین


دارویی برای کاهش کلسترول


بیشترین مصرف دارو در جهان در دسته استاتین‌ها و کاهش کلسترول داروی  آتورواستاتین است. آتورواستاتین کاربرد گسترده‌ای به واسطه اثربخشی بالا و درمان بیماری‌های قلب و عروق دارد. آتورواستاتین یک دارو برای کاهش کلسترول خون و پیشگیری و کنترل بیماری‌های قلبی عروقی است که با نام‌های تجاری متفاوتی مانند لیپیتور  داروخانه‌های معتبر سطح شهر عرضه می‌شود به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است.آتورواستاتین یک مهار کننده است که در کبد مل می‌کند و به بهبود سلامت قلب و عروق و کاهش تولید کلسترول در بدن کمک می‌کند.  آتورواستاتین به شکل قرص‌های خوراکی و در دوزهای متفاوت ۱۰، ۲۰ ،۴۰ و ۸۰ میلی گرم تولید و عرضه می‌شود. آتورواستاتین  برای کاهش سطح تری گلیسیرید همراه با رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به چربی خون بالا تجویز می‌شود. آتورواستاتین جزئی از مهار کننده‌های ردوکتاز یا استاتین‌هاست که با مسدود کردن آنزیم هایی که سبب تولید کلسترول میشود به کاهش سطح کلسترول در خون کمک میکند. آتورواستاتین کاربردهای زیادی در ارتباط با حملات و مشکلات قلبی دارد ،همچنین درد قفسه سینه یا حتی سکته مغزی که به بسته شدن رگ های خونی مرتبط است ، را با تجویز آتورواستاتین کنترل و درمان میکنند.



موارد مصرف آتورواستاتین :


آتورواستاتین یک مهار کننده استاتین است که نقش کلیدی در سنتز کلسترول در کبد دارد. آتورواستاتین به کاهش LDL ،که یک کلسترول بد، به دلیل تشکیل پلاکت در عروق است، کمک می‌کند. همچنین چربی‌های خون که از علل بیماری‌های قلبی هستند را کم می‌کند و از طرفی سبب افزایش HDL  یا همان کلسترول خوبی که به حذف کلسترول‌های اضافی از عروق است،کمک می کند. یکی از نکات تاثیر گذار و  مهم این دارو اثر ضد التهابی آن است ،که با کاهش التهاب عروقی خطر تشکیل پلاکت‌ها را کاهش می‌دهد. این مکانیسم اثر آتورواستاتین باعث شده نه تنها برای کاهش کلسترول بلکه در پیشگیری بیماری‌هایی قلبی مانند سکته قلبی و سکته مغزی تاثیرگذار است.


آتورواستاتین برای درمان سطوح غیر طبیعی چربی استفاده می‌شود و خط اول درمان کاهش کلسترول خون قرار گرفته است. موارد مصرف این دارو عبارت است از:
 


• پیشگیری اولیه و ثانویه از بیماری‌های قلبی عروقی (مثلا در افرادی که ریسک بالای بیماری‌های قلبی مانند دیابت یا فشار خون بالا یا سابقه خانوادگی دارند یا اشخاصی که سابقه سکته قلبی یا مشکلات حملات قلبی را دارند برای پیشگیری از اتفاق دوباره می توانند از آتورواستاتین استفاده کنند)
 


• هیپرکلسترولمی اولیه ( افرادی که با ورزش یا رژیم غذایی در درمان فشار خون بالا به نتیجه نرسیده‌اند ،پزشکان آتورواستاتین را برای ایشان تجویز می‌کند)



• هیپرکاسترولمی خانوادگی( کلسترول بالا در بعضی از افراد به صورت ژنتیک و خانوادگی است که این افراد نیز برای درمان این بار بیماری از آتورواستاتین  باید مصرف کنند)



• دیس لیپیدمی مختلط ( به کاهش همزمان کلسترول LDL  و تری گلیسیرید می‌گویند که برای درمان آن پزشکان آتورواستاتین را توصیه وتجویز می‌کنند)


• درمان کودکان بالای ۱۰ سالکه به بیماری هیپر کلسترولمی خانوادگی مبتلا هستند با آتورواستاتین. این دارو به دلیل اثربخشی بالا در دسته داروهای پرمصرف قرار دارد.




عوارض جانبی مصرف آتورواستاتین:

اطلاعات به دست آمده از آخرین آمارها ، یکی از پرمصرف‌ترین داروها برای مدیریت و کنترل کلسترول و پیشگیری از بیماری‌های قلبی، آتورواستاتین است. از طرفی به دلیل شیوع بالای بیماری‌های قلبی عروقی و افزایش عوامل خطرناک مانند اضافه وزن و دیابت باعث شده که افزایش و تقاضا برای این دارو مورد توجه قرار بگیره. با توجه به اینکه آتورواستاتین یک داروی بسیار مهم در نظام سلامت هست اما باید بدانید که در بعضی مواقع ممکن است اثرات جانبی نیز از خود به جای بگذارد.



۱- از جمله عوارض جانبی  شایع مصرف آتورواستاتین:


عارضه‌ای که معمولاً خفیف است اما شایع درد عضلانی یا میلاژی است که در هنگام مصرف آتورواستاتین ممکن است در بعضی از افراد ایجاد شود.
از دیگر عوارض آن می‌توان به سردرد، دعوا و مشکلات گوارشی ا به ندرت افزایش آنزیم‌های کبدی اشاره کرد.


۲- عوارض نادر اما جدی مصرف آتورواستاتین:


این عارضه بسیار نادر است و ممکن است کمتر از یک درصد اتفاق بیفتد اما بسیار جدی است. میوپاتی و رابد و میولیز که به آن تخریب عضلانی شدید می‌گویند که ممکن است در نهایت به آسیب جدی کلیوی منجر شود.



۳- ایجاد دیابت نوع ۲: در بعضی از افراد که مستعد ابتلا به دیابت هستند ممکن است با مصرف استاتین‌ها درصد ابتلا را افزایش دهند.



نکته قابل توجه در افرادی که از آتورواستاتین استفاده می‌کنند این است که در صورتی که هرگونه درد عضلانی غیر عادی یا ضعف در خود احساس کردن حتماً به پزشک گزارش دهند.



موارد احتیاط و تداخلات دارویی مهم در رابطه با مصرف آتورواستاتین:



✓منع مصرف
قبل از مصرف آتورواستاتین  در صورتی که بیماری‌های کبدی یا افزایش غیر قابل توجیه آنزیم‌های کبدی دارید باید حتماً  پزشک خود را در جریان بگذارید. آتورواستاتین ممکن است به جنین آسیب برساند پس در صورت بارداری یا شیردهی قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در صورتی که حساسیت‌های شناخته شده به استاتین‌ها دارید باید توجه کنید که آتورواستاتین در دسته استاتین‌هاست و قبل از مصرف حتماً حساسیت خود را به پزشک اعلام کنید.
نکته مورد توجه برای بیمارانی که مشکلات کبدی یا مصرف الکل دارند ا حتی افراد مسن که ابتلا به بیماری‌های کلیوی هستند باید فبل از مصرف آتورواستاتین احتیاط کنند.



✓نکات مهم  چالش‌ها
مصرف خودسرانه هر دارویی می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند همچنین مصرف خودسرانه آتورواستاتین می‌تواند به شدت خطرناک باشد. بیماران باید بدانند که هنگام مصرف خیلی از داروها باید رژیم غذایی مناسب و ورزش را در کنار دارو داشته باشند اثرات مثبت و مفید دارو را مشاهده کنند. برخی از بیماران به دلیل بروز عوارض جانبی و ترس از آن از مصرف برخی از داروها یا همین استاتین‌ها ری می‌کنند و مقاومت آنها می‌تواند باعث ایجاد خطر و حوادث قلبی شود. هر دارویی ا توجه به اینکه اثرات جانبی اندکی دارد اما با توجه به اثرگذاری بیشتر آن نسبت به عوارض جانبی آن تجویز می‌شود و پزشک تشخیص می‌دهد که هر بیمار چه دارویی را بهتر است که مصرف کند و تصمیم ناآگاهانه هر فرد می‌تواند خطر سکته قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.

 


✓تداخلات دارویی آتورواستاتین

آتورواستاتین ممکن است با برخی از مهار کننده‌ها مانند آیترومایسین، کلاریترومایسین یا کتکونازول که سبب کاهش متابولیسم
آتورواستاتین میشود، تداخل داشته باشد.
مصرف همزمان جم فیبروزیل با آتورواستاتین ممکن است خطر میوپاتی را افزایش دهد و همچنین داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین ممکن است اثر آنها را افزایش دهد.

در تداخلات غذایی نیز ممکن است مصرف بیش از حد گریپ فروت متابولیسم آتورواستاتین مختل کند وسط خونی آن را افزایش دهد.

 


✓ نحوه مصرف آتورواستاتین


توجه داشته باشید برای مصرف هر دارویی به خصوص داروهای تخصصی قلب بهتر است حتماً از پزشک مشورت بگیرید. به صورت کلی پزشکان مصرف آتورواستاتین با دوزهای ۱۰ یا ۲۰ میلی‌گرم به صورت روزانه شروع می‌کنند چون باید با مقدار کم از این دارو را برای درمان کاهش کلسترول و یماری‌های قلبی تجویز کرد، سپس با توجه به شدت بیماری، سن فرد بیمار، و بیماری‌های زمینه‌ای شخص مبتلا دوز دارو را به مرور کم یا زیادتر می‌کنند. آتورواستاتین بهتر است که در شب مصرف شود زیرا سنتز کلسترول در کبد در شب بیشتر از روز است. افرادی که از داروی آتورواستاتین استفاده می‌کنند باید رژیم کم چرب و کم کلسترول را رعایت و جز برنامه خود داشته باشند. هنگام مصرف این دارو مهم است که آزمایش‌های دوره‌ای و کبدی و به بررسی علائم عضلانی زود به زود چک شود.

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.