انواع گرمازدگی و روش های درمان آن

انواع گرمازدگی و روش های درمان آن

گرمازدگی چیست و چه علائمی دارد؟

در فصول گرم سال واژه گرمازدگی بیشتر به گوشمان می‌رسد. گرمازدگی به, به هم خوردن تعادل مکانیزم‌های دمایی بدن می‌گویند، زمانی که یک فرد به علت گرمای شدید هوا یا فعالیت‌های شدید دچار گرمازدگی می‌شود، یعنی دمای بدن فرد بالا رفته و نمی‌تواند حرارت ایجاد شده را دفع کند. گرمازدگی به افزایش دمای درون بدن که حدوداً به ۴۰ درجه سانتیگراد هم می‌رسد، می‌گویند. گرمازدگی می‌تواند به شدت خطرناک و تهدید کننده باشد زیرا سیستم تنظیم کننده دمای بدن در گرمای شدید دچار مشکل می‌شود. وقتی دمای بدن افزایش پیدا می‌کند آب بدن به سرعت تبخیر می‌شود و با این تبخیرات، الکترولیت‌های سدیم و پتاسیم که جز مواد ضروری بدن هستند، از بدن خارج می‌شوند. وقتی یک فرد به علت گرمای شدید، آب بدنش به سرعت تبخیر شد در ادامه دچار کاهش فشار خون می‌شود و در نتیجه دیر رسیدن خون به اعضای دیگر بدن در ساعت و زمان مقرر باعث بد کار کردن و به هم ریختن تنظیمات سیستم ایمنی بدن می‌شود. مثلاً در صورت دیر رسیدن خون به کلیه‌ها، میزان ادرار کاهش پیدا می‌کند و باعث افزایش سم‌های اوره و کراتین در بدن می‌شود که در این صورت اگر هم فرد مبتلا به گرمازدگی زنده بماند، دچار نارسائی حاد کلیه‌ها خواهد شد و باید به طور مداوم دیالیز شود. همچنین در هنگام گرمازدگی فرد به دلیل اینکه فشار خون پایین دارد و خون به مغز نمی‌رسد، دچار سرگیجه شده و تقریباً نیمه بیهوش می‌شود.

 

                              

تبخیر بیش از حد آب در بدن هر شخص که باعث گرمازدگی می‌شود عوارضی مانند نرسیدن خون به مغز،کاهش فشار خون و در نتیجه سرگیجه و بیهوشی دارد. اغلب فرد گرمازده به شدت خسته و گیج می‌شود و ممکن است دچار اختلال در هوشیاری، سردرد، گرفتگی عضلات، تشنج، تهوع یا استفراغ، خشک شدن پوست، رنگ پریدگی و افت فشار، نبض ضعیف و حتی اختلالات ریتم قلب که در نهایت منجر به سنگكوب می‌گردد، شود. گرمازدگی به شدت قابل اهمیت است در حدی که باید به شدت از گرمازدگی پیشگیری کرده و خود را در شرایطی که باعث ایجاد گرمازدگی شود قرار ندهید دچار مشکلات جدی در سیستم ایمنی بدن خود نشوید. گرمازدگی انواع مختلفی دارد که با توجه به شدت آن اندازه‌گیری و نامگذاری شده است که در ادامه به آن می‌پردازیم.
 

انواع گرمازدگی و روش های درمان آن:
 

گرمازدگی به سه گروه تقسیم می‌شود که به تناسب  شدت آسیب‌های حاصل از گرما می‌باشد، گرمازدگی خفیف، گرمازدگی متوسط و گرمازدگی شدید که به ترتیب از ابتدا شدت کمتری داشته و راحت‌تر قابل درمان است، که در ادامه توضیح خواهیم داد.

گرمازدگی خفیف:
گرمازدگی خفیف زمانی پیش می‌آید که یک فرد مدت طولانی را در معرض گرما و حرارت بالا قرار گرفته باشد. اصولاً گرمازدگی خفیف به صورت خستگی و سرگیجه و غش یا بعضاً گرفتگی عضلات خود را نشان می‌دهد. در صورت ابتلا به گرمازدگی خفیف بهتر است که ابتدا فرد مبتلا را به محلی خنک انتقال دهید،  سپس یک لیتر آب و نمک و شکر (بهتر است مقدار شکر بیشتر از نمک باشد) را با هم محلول کرده و به فرد مصدوم بدهید. بهتر است قسمتی که دچار گرفتگی عضله شده است را ماساژ دهید. حوله مرطوب روی پیشانی و عضلاتی که گرفته شده است بگذارید اگر در صورت انجام این راهکارها مصدوم بهتر نشد، بهتر است که به صورت فوری مصدوم را به درمانگاه انتقال دهید و در هنگام انجام این مراحل بهتر است دچار گرمازدگی استراحت کند و زیر باد خنک دراز بکشد.

                                             

گرمازدگی متوسط:
اصولاً گرمازدگی متوسط در افرادی به وجود می‌آید که فعالیت بدنی شدید در محیطی بسیار گرم انجام می‌دهند مثلاً کشاورزان یا آتش‌نشان‌ها که با علائمی همچون رنگ پریدگی، سرگیجه  و عدم هوشیاری و تعریق بدن  مواجه می‌شوند. برای کمک اولیه به فرد مبتلا به گرمازدگی متوسط باید ابتدا مکانی خنک پیدا کرده و فرد مبتلا را به آنجا انتقال دهید و لباس‌هایش را از بدنش خارج کند. فرد مبتلا به گرمازدگی باید دراز کشیده و پاها را به سمت بالا بگذارد. باید به هر شکل و با هر وسیله‌ای که ممکن است فرد مبتلا به گرمازدگی خنک بماند. مثلاً یکی از راه‌های پیشنهادی خیس کردن یک ملحفه یا پارچه‌ای نازک است، که باید روی مصدوم بکشید و چند دقیقه یک بار ملحفه را مرطوب کنید تا دمای بدن بیمار به تدریج با این کار پایین آمده و خنک شود. اگر فرد مبتلا به گرمازدگی دچار استفراغ نبوده و هوشیار است بهتر است که محلول آب و نمک و شکر را به او بدهید. در صورت شدت گرفتن گرمازدگی در بدن فرد مصدوم بهتر است از کپسول اکسیژن استفاده کنید و اگر کپسول اکسیژن در دسترس نبود و در صورت لزوم باید تنفس مصنوعی به مریض بدهید.
                                          
گرمازدگی شدید:
گرمازدگی شدید به شدت خطرناک است و در روزهای گرم و مرطوب اتفاق می‌افتد. شخصی که گرمازده می‌شود، درجه حرارت بدن او به شدت بالا رفته و هوشیاری خود را از دست می‌دهد و احتمالاً تشنج و اغما جزو سایر علائم گرمازدگی شدید می‌باشد. در بعضی مواقع در گرمازدگی شدید فرد دچار مشکل تنفس می‌شود و نبض او ضعیف و ضعیف تر میشود. در صورت مواجه شدن با شخصی که دچار گرمازدگی شدید شده است بهتر است در هر صورت تمام لباس‌های مصدوم را درآورده و در پارچه حوله یا هر چیز مرطوب دیگری قرار دهید که فقط دما بدن مصدوم پایین بیاید. حتی اگر وان یا لگن آب سرد در دسترس بود بهتر است مصدوم را داخل آب قرار دهید البته با توجه به اینکه مصدوم بیهوش است و نباید به حال خودش رهایش کند. یا در صورت داشتن امکانات استحمام بهتر است فرد مبتلا به گرمازدگی شدید را با آب خنک بشویید توجه داشته باشید که آب خیلی سرد ممکن است دچار شوک در فرد مصدوم شود،بهتر است آبی که برای استحمام فرد گرمازده استفاده می‌شود ۲ تا ۳ درجه خنک‌تر از دمای بدن بیمار باشد تا با شوک به سیستم ایمنی دچار مرگ نشود.

 

چطور باید از گرمازدگی پیشگیری کنیم؟
 

اینکه چطور باید از گرمازدگی پیشگیری کنیم بسیار ساده است. باید سعی کنیم از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید جلوگیری کنیم. در صورتی که به هر دلیلی باید در گرما قرار بگیرید بهتر است که بدانید پوشش به شدت در گرمازدگی تاثیرگذار است. لباس‌هایی با رنگ روشن و از جنس پنبه می‌تواند از گرمازدگی شما را در امان بدارد و از جان شما محافظت کند. استفاده از لباس‌های تنگ یا لباس‌هایی که دارای الیاف مصنوعی هستند یا حتی لباس‌های کشی و تیره می‌توانند دمای بدن شما را در زمان قرار گرفتن در گرما بالا برده و شما را دچار گرمازدگی کنند. در فصل گرما از لباس‌هایی استفاده کنید که گرما را دفع کند و مانع تبخیر عرق در بدن شما شود. موضوع قابل اهمیت دیگر در پیشگیری از گرمازدگی مصرف زیاد نوشیدنی‌ها است. نقطه قابل توجه درفصول گرم و  گرمازدگی، نوشیدن مقدار کافی مایعات در طول روز است. و در آخر افرادی که مجبور هستند در زیر گرما به کار بپردازند،حتی مدت‌های طولانی باید بدانند که در رژیم غذایی خود از آب فراوان لیموی تازه و شکر و مقدار کمی نمک، به طور مداوم استفاده کنند. این محلول می‌تواند از گرمازدگی جلوگیری کند. اگر فردی در میان کار گروهی مثلاً در جمع کارگران ساختمان دچار گرمازدگی شد، مابقی افراد باید به این موضوع توجه کنند که ممکن است خودشان نیز دچار گرمازدگی شوند و بهتر است با برنامه و مصرف زیاد آب به کار خود ادامه دهند. همچنین بهتر است داروهایی که مستعد گرمازدگی هستند قبل از مصرف حتماً با مشورت پزشک استفاده شوند، زیرا طرز استفاده مناسب آنها به شدت در گرمازدگی تاثیرگذار است.

                                                 

قابل به ذکر است که کودکان، افراد مسن، افرادی که به فعالیت بدنی زیادی عادت ندارند،افرادی که دچار بیماری‌های مزمن و خاص هستند، افراد معتاد به الکل، افرادی که ناراحتی‌های پوستی خاص دارند  و حتی افرادی که برای بارهای اول به صورت طولانی مدت درمعرض  تابش آفتاب قرار می‌گیرند (مثل توریست‌هایی که به مناطق آفریقایی سفر می‌کنند)، بیشتر از مابقی افراد در معرض خطر گرمازدگی هستند و باید حتماً رعایت کرده تا دچار مشکلات جدی نشوند.

 

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.