روش های درمان و پیشگیری از گرفتگی عضلات

روش های درمان و پیشگیری از گرفتگی عضلات

🔻 گرفتگی (اسپاسم) عضلات به چه معناست؟

به منقبض شدن یک یا چند ماهیچه به طور ناگهانی و ناخودآگاه اسپاسم یا گرفتگی عضلات می‌گویند. گرفتگی عضلات دردی است که ممکن است برای همه اتفاق بیفتد و دلایل مختلفی دارد. گرفتگی عضلات فقط مختص به افراد مسن یا بزرگسالان نیست،بلکه ممکن است در کودکان و نوجوانان نیز به وجود آید. گرفتگی عضلات خطری ایجاد نمی‌کند،اما در هنگام بروز دردی شدید و غیر قابل تحمل ایجاد می‌کند که طاقت فرسا ست و بعد از چند دقیقه برطرف می‌شود. گرفتگی عضلات معمولاً ناخودآگاه بوده و در قسمت‌های کتف،کمر و پا بیشتر ملاحظه شده است، که عضلات این نواحی به طور خاصی منقبض شده به طوری که فرد توانایی حرکت دادن آن قسمت ز بدن را برای دقایقی از دست می‌دهد. شایع‌ترین گرفتگی‌های عضلات د از ورزش‌های سنگین رخ می‌دهد یا گاهاً افراد در خواب،در قسمت عضلات پا دچار گرفتگی می‌شوند.


                         


🔻 دلایل گرفتگی عضلات چیست؟
 

گرفتگی عضلات عارضه‌ای خطرناک و غیر قابل درمان محسوب نمی‌شود و اصولاً با روش‌های ساده قابل درمان است. زیرا دلایل گرفتگی عضلات نیز خود راهی برای درمان و پیشگیری مشکل محسوب می‌شود. از مهمترین دلایل گرفتگی عضلات می‌توان به کم آبی بدن اشاره کرد. عوامل دیگری مانند مشکلات عصبی،خستگی و کشش نامناسب ماهیچه‌ها،ورزش سنگین،بی تحرکی عضله،فشار شدید روی عضله و حتی کمبود مواد معدنی یا برخی ویتامین‌ها که به آن اشاره می‌کنیم می‌تواند باعث گرفتگی یا اسپاسم عضلانی شود.
گاهاً بعضی از بیماری‌ها یا یک وضعیت پزشکی می‌تواند دلیل به وجود آمدن اسپاسم یا گرفتگی عضلات شود. مانند بارداری،نارسایی کلیه،کم کاری تیروئید،اعتیاد به الکل،فشرده شدن عصب نخاعی و حتی کم شدن جریان خون در یک عضله.


🔻 گرفتگی عضلات بر اثر کمبود چه ویتامینی به وجود می‌آید؟

گرفتگی عضلات یکی از دردهای شایع در افرادی است که تعدادی از مواد مغذی را در بدن کم دارند. گرفتگی عضلات دردی شدید و ناراحت کننده دارد، که توسط عضله یا عضلاتی که بر اثر فشار یا ورزش و دلایل متعدد دیگر به وجود می‌آید. این پدیده ناگهانی، کرامپ عضلانی هم شناخته می‌شود که تاثیر کمبود ویتامین‌ها بر آن کم نیست. دانستن اینکه کمبود چه ویتامینی منجر به گرفتگی عضلات می‌شود،نه تنها برای ورزشکاران بلکه برای همه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

                                    
بهتر است که بدانیم پتاسیم یک ماده معدنی ضروری در عملکرد سلول هاست،که کمبود آن در گرفتگی عضلات تاثیرگذار است. سدیم نیز با اختلال در عملکرد کلیه می‌تواند موجب گرفتگی عضلات شود. همچنین وجود منیزیم در بدن به شل شدن عضلات کمک می‌کند و کمبود آن سبب گرفتگی عضلات می‌شود. همانطور که می‌دانید کلسیم یکی از مواد معدنی مهم و اساسی در بهبود سلامت مفاصل و استخوان است،که کمبود آن می‌تواند به اسپاسم یا همان گرفتگی عضلانی منجر شود. ویتامین دی جز ویتامین‌هایی است که به صورت مستقیم در انقباض عضلانی نقشی ندارد،اما از آنجایی که برای جذب کلسیم به ویتامین دی نیاز است پس کمبود ویتامین دی می‌تواند باعث گرفتگی عضلات شود و در آخر ویتامین‌های گروه ب به طور مستقیم بر عملکرد عصبی بدن نسان تاثیرگذاند و از طرفی از کمبود آهن جلوگیری می‌کنند،که این عوامل نقش مهم و پر اهمیتی در گرفتگی عضلات دارند.

🔻 روش‌های درمان و پیشگیری از گرفتگی عضلات:

گرفتگی یا اسپاسم عضلانی یک درد آنی است که به شدت غیر قابل تحمل است. هر فردی که دچار گرفتگی عضلات می‌شود به سرعت خواستار درمان آن می‌شود،چون اگر درمان نشود عضله‌ای که دچار اسپاسم شده است قابل حرکت نمی‌باشد و اگر به زور آن را حرکت دهد، جدا از اینکه باید درد زیادی را متحمل شود ممکن است احتمال بروز آسیب‌هایی مانند پارگی عضله یا حتی فلج شدن آن عضله را به وجود بیاورد.


برای پیشگیری از گرفتگی عضلات بهتر است به گزینه‌های زیر توجه داشته باشید:


قبل از ورزش حتماً گرم کنید و حرکات کششی بزنید
آب به اندازه کافی مصرف کنید
اگر چاق هستید حتماً وزنتان را کاهش دهید
از مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های کافئین‌دار و الکلی بپرهیزید
در هوای خیلی گرم یا خیلی سرد ورزش نکنید
در محل کار یا حتی در خانه از صندلی‌های مناسب استفاده کنید (اگر طولانی مدت از صندلی استفاده می‌کنید)
یک رژیم غذایی سالم و مغذی را پیروی کنید

 

                                   
در صورت دچار شدن به گرفتگی عضلات بهتر است چند روش زیر را برای درمان فوری آن انجام دهید:


۱_عضله دچار اسپاسم را چند دقیقه بدون حرکت نگه دارید
۲_آهسته ماهیچه و عضله مورد نظر را ماساژ دهید
۳_عضلات را گرم کنید به کمک کیسه آب گرم یا حتی حوله گرم
۴_حرکات کششی آرام برای آن عضله انجام دهید
۵_مکمل منیزیم با آب فراوان مصرف کنید(بهتر است همیشه قبل از بروز مشكل, یكسری از مكمل های رژیمی غذایی مورد نیاز بدن را از داروخانه ها تهیه كرده و در منزل داشته باشید)

از روش‌های دیگر و کمتر استفاده شده برای گرفتگی عضلات،که اگر به صورت طولانی رفع نشد،می‌توان به گزینه‌های زیر اشاره کرد:

_درمان با داروهای رفع گرفتگی عضلات
_درمان با سوزن خشک که یکی از روش‌های فیزیوتراپی است برای توانبخشی
_تزریق به نقاط حساس عضلات (منظور از نقاط حساس نقاط ماشه‌ای عضلات یا تریگر پوینت ت که به گره‌های سفت عضلانی می‌گویند)

                                              
 

🔻 انواع اسپاسم عضلانی:

گرفتگی عضلات در خواب
گرفتگی عضلات عصبی
گرفتگی عضلات بارداری
گرفتگی عضلات دیستونیک
گرفتگی عضلات کزازی


در صورت گرفتگی عضلات به صورت خیلی خیلی شدید و دیدن علائمی مانند تورم یا هرگونه قرمزی در محل درد،تب،احساس سرگیجه و مشکل در بلع و استفراغ همزمان با گرفتگی عضلات،خودسرانه عمل نکنید و حتماً به پزشک مراجعه کنید، زیرا پزشک با آگاهی و اطلاعات برای شما دارو پماد موضعی و مکمل‌های دارویی مناسب تجویز کرده و از بروز دوباره این پدیده در دراز مدت جلوگیری می‌کند.

 

نتیجه: 
گرفتگی عضلات یک درد کاملاً موقت است که گاهاً با درد بسیار شدید همراه است. گرفتگی عضلات یکی از اختلالات شایع عضلانی است که برای بیشتر افراد در زندگی رخ داده است. گرفتگی عضلات معمولاً بر اثر انقباض ناخواسته و شدید یک یا چند عضله رخ می‌دهد، که معمولاً این گرفتگی شدید خود به خود ظرف چند دقیقه برطرف می‌شود. علل گرفتگی عضلات می‌تواند کم آبی بدن باشد،یا گاهاً کمبود مواد معدنی مثل پتاسیم و منیزیم و کلسیم می‌تواند موجب گرفتگی عضلات شود. همچنین در دوران بارداری به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی گرفتگی عضله پا کاملاً شایع است. اما در اکثر مواقع گرفتگی عضلات برای افزایش فعالیت بدنی، مثلاً هنگام ورزش سنگین یا حتی گرم نکردن یا سرد نکردن به اندازه کافی زمان ورزش،ایجاد می‌شود. برای پیشگیری و درمان از گرفتگی ناخودآگاه عضلات بهتر است روزانه ۸ لیوان آب بنوشید همچنین در رژیم غذایی خود از مصرف مواد معدنی مورد نیاز که حاوی کلسیم،پتاسیم و منیزیم است استفاده داشته باشید. در هنگام تمرینات ورزشی به خوبی قبل از ورزش گرم کرده و حرکات کششی مناسب انجام دهید. در صورتی که دچار گرفتگی عضلانی شدید بهتر است از ماساژ گرم یا سرد برای کاهش و تسریع ریکاوری عضلات استفاده کنید. گرفتگی عضلات یک درد ناخوشایند است که در بعضی مواقع به شدت دردناک می‌شود. برای گرفتگی عضلات روش‌های پیشگیری و درمان وجود دارد اما در صورت تکرار مکرر گرفتگی عضلات بدون دلیل بهتر است حتماً با پزشک مشورت کرده تا علل احتمالی این اختلال را بررسی و در صورت لزوم درمان صورت گیرد.
 


 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.