علت یبوست چیست؟

علت یبوست چیست؟

◾ یبوست چیست؟

یبوست یکی از شایع ترین مشکلات گوارشی و اختلال در عملکرد روده است، که بسیاری از افراد دچار آن شده و رنج می برند. یبوست می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد، که در صورت طولانی شدن این مشکل حتما باید به پزشک متخصص  مراجعه شود. زیرا ممکن است دلایل مهمی از جمله دیابت شیرین، هایپرگلیسمی، کم کاری تیروئید، مسمومیت با فلزات سنگین یا بیماری های شدید انسداد روده  داشته باشد. یبوست می تواند به شکل های مختلفی بروز کند. مثلا در بعضی از افراد، مدفوع  ممکن است خیلی سفت یا خیلی کوچک باشد، در حالی که برای برخی دیگر اجابت مزاج بسیار دشوار و دردناک است. زمانی می توان گفت یک فرد یبوست دارد که در طول هفته کمتر از سه بار اجابت مزاج داشته باشد.

◾ علت یبوست چیست؟

یبوست به سه دلیل اصلی به وجود می آید که البته عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد آن شود. به دلیل مشکلاتی در عضلات و اعصاب کنترل کننده، حرکات روده دچار اختلال شده و یبوست معمولی را به وجود می آورد که جز شایع ترین نوع یبوست شناخته می شود. دومین علت، یبوست آهسته گذر  نامیده می شود که در این نوع حرکت غذا در روده به نحوی غیر معمول است و باعث ایجاد مشکل می شود. در نوع سوم یبوست، ماهیچه های اطراف مقعد و راست روده خیلی ضعیف یا سفت می شوند که اجازه حرکات منظم روده را نمی دهند، که به آن اختلال عملکرد کف  لگن می‌گویند.

                                 
 

◾یبوست چه علائمی دارد؟

_ درد هنگام دفع مدفوع و زور زدن

_ دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته

_ احساس دفع نکردن تمام مدفوع

_ احساس مسدود شدن رکتوم

_ مدفوع توده‌ای خشک و سفت

_ نیاز به کمک دست در هنگام دفع مدفوع

زمانی که دو یا سه علائم بالا را به مدت طولانی مثلاً ۳ ماه ادامه پیدا کرد فرد دچار یبوست مزمن شده است،و اگر یبوست مزمن با علائم زیر باشد بسیار خطرناک بوده و سریعا باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

_ کاهش وزن بدون هیچ تلاشی

_ خونریزی از راست روده (هنگام پاک کردن روی دستمال خون دیده می‌شود)

_ معده درد مداومی که قطع نمی‌شود

_ تغییرات غیر عادی در رنگ و شکل مدفوع

_ علائمی که فعالیت‌های روزمره را دشوار می‌کند

_ خون در مدفوع یا مدفوع سیاه قیری

                                               

 

◾ عوارض یبوست چیست؟

درمان نکردن یبوست باعث ایجاد عوارضی می‌شود که خود, بیماری جدیدی را به وجود می‌آورد و باعث ناراحتی فرد می‌شود. مثلاً در صورت ادامه پیدا کردن یبوست بافت‌های اطراف مقعد متورم می‌شود،که به آن بواسیر یا هموروئید می‌گویند. یا ممکن است مدفوع سفت به داخل روده بزرگ رود، که نهفتگی مدفوع نامیده می‌شود. در صورت شدت یافتن یبوست به صورت مداوم،بافت‌ها در معرض رکتوم از دهانه مقعد خارج می‌شود که به آن پرولاپس نیز می‌گویند. یا زمانی که برای دفع مدفوع مجبور به زور زدن می‌شوید و این موضوع بارها تکرار می‌شود، که در بافت مقعد پارگی ایجاد می‌شود که با نام شقاق مقعدی معروف است.

◾ چگونه از یبوست جلوگیری کنیم؟

نکات زیر می‌تواند به شما در جلوگیری از یبوست کمک کند،زیرا مواد غذایی و سبک زندگی در بروز این بیماری و همچنین رعایت برنامه منظم و سالم در بهبود این بیماری موثر است.

از غذاهای پرفیبر استفاده کنید مانند سبزیجات،میوه‌ها،لوبیاها و غذاهایی که دارای سبوس هستند. همچنین از مواد غذایی که حاوی فیبر نیستند،کمتر استفاده کنید مانند غذاهای فرآوری شده،لبنیات و گوشت. از روغن زیتون در غذاها و سالادها استفاده کنید.

مایعات را به مقدار زیاد بنوشید، ورزش کنید و فعال بمانید. تمایل به دفع مدفوع را نادیده نگیرید و به زمان دیگری موکول نکنید.

◾ روش درمان یبوست در خانه:

برای بهبود و رهایی از درد یبوست می‌توانید از چند روش زیر استفاده کرده و به راحتی اجابت مزاج داشته باشید.

- از ملین‌های طبیعی مانند رازیانه استفاده کنید (به هر روشی که مصرفش برای شما راحت‌تر است)

- پروبیوتیک مصرف کنید (در بسیاری از محصولات لبنی از جمله ماست کفیر وجود دارد)

- سوپ بخورید (باعث رطوبت رسانی به روده شده و تاثیرگذار است)

- دم کرده زنجبیل بنوشید(فشار وارده بر روده های تحتانی را کاهش میدهد)

- آلو و آب آلو مصرف کنید(یک دارو سنتی برای درمان یبوست است که باعث تحریک روده می شود)

- به صورت ناشتا روغن زیتون بخورید(حتی با مصرف در کنار کاهو یا هر نوع سالاد می تواند تاثیرگذار باشد)

 

در صورت حل نشدن مشکل با روش های بالا، بهتر است از نزدیک ترین داروخانه، ساشه های ملین تهیه کنید و روزانه چند وعده استفاده کنید. اگر یبوست بر طرف نشد، مهم است که به پزشک مراجعه کنید و مشاوره بگیرید، زیرا با در نظر گرفتن عوارض یبوست بهتر است که این بیماری فوراً درمان شود.

نتیجه:

یبوست یکی از مشکلات گوارشی رایج است، که افراد زیادی در مراحل مختلف زندگی با آن مواجه شده اند.یبوست علل متفاوتی از جمله رژیم غذایی کم فیبر، کم آبی بدن، نادیده گرفتن نیاز به دفع، کم تحرکی ،استفاده طولانی مدت از بعضی داروها و بیماری های گوارشی مانند سندروم روده تحریک پذیر دارد.باید بدانیم که یبوست شامل علائم زیر می باشد: دفع کمتر از سه بار در هفته ، مدفوع سفت یا خشک، درد یا ناراحتی در شکم ، نفخ و احساس ناکامل بودن پس از دفع قابل به ذکر است که با خوردن میوه ها، سبزیجات و غلات، نوشیدن مقدار کافی آب و مایعات، افزایش فعالیت فیزیکی و تعیین زمان مشخص برای دفع و اجتناب از نگهداشتن دفع ، می توانید از ابتلا به یبوست پیشگیری کنید.یبوست را می توان با تغییرات ساده سبک زندگی و رژیم غذایی سالم مدیریت و پیشگیری کرد.اگر یبوست به مدت طولانی و با علائم خیلی شدیدی رخ دهد باید حتما به پزشک مراجعه و علت آن را جویا شوید.

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.