درمان آرتروز

درمان آرتروز

آرتروز(Arthritis)

 

درد مفاصل یکی از شایع‌ترین دردهای استخوانی است که کمتر پیش آمده کسی تجربه نکرده باشد. بعضاً افراد در انجام فعالیت‌های روزانه یا ورزش یا در محل کار ناخودآگاه دچار درد کمر، زالو و گردن می‌شوند که علت آن برای خودشان نامعلوم است. استخوان‌ها ساختار اصلی بدن را تشکیل می‌دهند و فشار کل بدن بر ساختار استخوان‌ها و ستون فقرات است. درد مفصلی فقط مختص به دست یا پا نیست و ممکن است در چند مفصل همزمان احساس درد داشته باشد. با افزایش سن درد مفاصل بیشتر خواهد شد. علل مختلفی برای دردهای مفصلی وجود دارد، از جمله آرتریت روماتوئید، نقرس، بورسیت، آرتریت عفونی و استئو آرتریت یا آرتروز که در این مقاله استئو آرتریت یا آرتروز را بیشتر توضیح خواهیم داد.

 

🕳️ استو آرتریت یا آرتروز چیست؟

به التهاب مفاصل که به ساییدگی مفاصل ختم می‌شود آرتروز می‌گویند. در این بیماری مفاصل به مرور زمان تخریب و دچار ساییدگی می‌شود. آرتروز در اکثر موارد با درد شدید، تورم مفاصل و تغییر شکل مفاصل همراه است که در نهایت سبب محدود شدن حرکت نیز می‌شود. آرتروز در واقع به ساییده شدن مفصل به هم و در نهایت از بین رفتن غضروف می‌گویند، که باعث سفت شدن مفاصل می‌شود و حرکت دادن آن قسمت از بدن برای فرد مبتلا سخت و دردناک می‌شود، زیرا غضروف‌ها در محل اتصال استخوان‌ها به هم قرار دارند و باعث می‌شوند که راحت‌تر حرکت داشته باشند، وقتی غضروف از بین می‌رود استخوان‌ها به هم ساییده شده و تحول درد آن دشوار می‌شود.

آرتروز به صورت ناگهانی رخ نمی‌دهد، بلکه با آهستگی و به مرور زمان به وجود بیاید و در طول زمان رو به وخامت می‌رود. افراد مبتلا به آرتروز بعد از مدتی از انجام کارهای روزمره خود نیز بر نمی‌آید زیرا در قسمت درگیر به آرتروز، احساس سفتی، سوزش، درد ضربان‌دار یا درد تیرکشنده دارند. آرتروز در خانم‌ها شایع‌تر است، به خصوص بعد از دوران یائسگی که مفاصل زانو، گردن، انگشتان، مچ دست، لگن و مهره‌های کمر را بیش از هر جا درگیر می‌کند.

                                             

🕳️ علائم آرتروز چیست؟

آرتروز به طور کلی سبب ضعیف شدن عضلات، کاهش توده عضلات و از بین رفتن حجم ماهیچه‌های بدن می‌شود. علائم آرتروز در افراد مختلف با توجه به فعالیت روزانه، دمای هوا و تحرک آنها به صورت دوره‌ای بروز می‌کند، اما قابل به ذکر است که در آرتروز، بروز علائم مداوم و دائمی است. از جمله علائمی که توسط بیمار و یا پزشک مورد توجه قرار می‌گیرد:

_ درد شدید

_ التهاب و ورم

_ کاهش میزان تحرک و عملکردهای فیزیکی

_ احساس درد و سفتی در مفاصل حتی در مواقع بی تحرکی

_ از دست دادن انعطاف پذیری

_ زائده استخوانی

_ مفاصلی که هنگام لمس دردناک هستند

_ ورم مفاصل و افزایش سایز آنها

                                             

🕳️ علت به وجود آمدن آرتروز چیست؟

غالباً آرتروز به عنوان بیماری «ساییدگی و پارگی غضروف» شناخته می‌شود. در آرتروز علاوه بر تجزیه غضروف، کل مفصل تحت تاثیر قرار دارد و باعث تحلیل رفتن بافت‌های پیوندی مفصل که عضله و استخوان را به هم وصل می‌کند، می‌شود و باعث تغییراتی در استخوان است. همچنین آرتروز باعث التهاب پوشش مفصلی نیز می‌شود. استئو آرتریت یا همان آرتروز زمانی رخ می‌دهد که غضروف‌های پوشاننده استخوان مفصل شما به مرور از بین می‌رود.

غضروف یک بافت لغزنده و سفت است که حرکات مفصلی بدون وجود آن امکان‌پذیر نیست، زیرا اگر غضروف‌ها از بین بروند، استخوان‌ها روی هم ساییده شده و درد و ناراحتی به وجود می آورند. عواملی مانند سن، جنسیت، چاقی، آسیب‌های مفصلی، فشار مکرر بر روی مفصل، بد فرمی‌های استخوانی و برخی بیماری‌های متابولیکی و همچنین رماتیسم، الگوی زندگی نامناسب، تصادفات، سقوط از ارتفاعات، پوکی استخوان و شکستگی استخوان‌ها نیز می‌تواند از علل به وجود آمدن آرتروز در افراد شود.

                                            

🕳️ پیشگیری از آرتروز:

برای جلوگیری از ابتلا به هر بیماری بهتر از پیشگیری کنیم، البته زبون این اتفاق می‌افتد که شما شناخت کافی از آن بیماری داشته باشید و بایدها و نبایدهای آن بیماری را بشناسید. در پیشگیری از بیماری آرتروز روش‌هایی وجود دارد که ذکر می‌کنیم. مهمترین راه‌های پیشگیری از آرتروز عبارت است از:

_ ورزش برای آرتروز

_ متعادل نگه داشتن وزن

_ اصلاح حرکات

_ عدم بلند کردن اجسام سنگین

_ کنترل قند خون

_ جلوگیری از وارد آمدن فشار و استرس مکرر به مفاصل 

_ خوردن ماهی فراوان به دلیل وجود امگا ۳ فراوان

_ تحرک به اندازه کافی

_ مصرف بیشتر شیر و لبنیات کم چرب، مواد حاوی آنتی اکسیدان‌ها و میوه و سبزیجات

                                           

🕳️ روش تشخیص آرتروز:

برای تشخیص دقیق و صحیح بیماری آرتروز باید علاوه بر معاینات پزشکی آزمایش خون، عکسبرداری با اشعه ایکس (رادیوگرافی)، نمونه برداری مایع درون مفصل، سی تی اسکن (توموگرافی) و MRI انجام شود.

 

🕳️ درمان آرتروز:

درمان هر بیماری به علائم سلامت عمومی فرد بستگی دارد، در درمان آرتروز هدف محدود کردن درد و جلوگیری از پیشرفت آن است زیرا هیچ درمان قطعی در آرتریت وجود ندارد. در نتیجه می‌توان درمان آرتروز را به دو روش کوتاه مدت و بلند مدت دنبال کرد.

 

◾درمان‌های کوتاه مدت:

_ داروهای مسکن (آسپرین، استامینوفن، ایبوپروفن)

_ گرما و سرما درمانی (کمپرس گرم، حرارت خشک)

_ بی حرکتی مفصلی (آتل یا بیرس)

_ ماساژ دادن (باعث افزایش جریان خون)

_ تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (ارسال پالس‌های خفیف و الکتریکی به انتهای عصب)

_ طب سوزنی (تحریک سیستم ایمنی توسط سوزن)

 

◾ درمان‌های بلند مدت:

_ تجویز داروهای ضد روماتیسمی (رفع مشکلات سیستم ایمنی)

_ کورتیکو استروئیدها (کاهش التهاب و تورم)

_ درمان با هیالورونیک اسید (تزریق مایع مفصلی)

_ عمل جراحی (فقط در صورت وجود آخرین راه برای حل مشکل)

 

اگر برخی از انواع آرتروز را درمان نکنید، باعث تغییر شکل مفاصل و آسیب دائمی آن می‌شود و لازم به ذکر است که در برخی موارد آرتریت روماتوئید درمان نشده باعث ایجاد عوارضی همچون التهاب چشم، بیماری قلبی عروقی و مشکلات ریوی خواهد شد.

چند روش درمان غیر دارویی درد ناشی از آرتروز:

آرتروز یک درد شایع و غیر قابل تحمل در افراد مسن است که از نوع ورم مفاصل است. آرتروز ممکن است در افراد جوان نیز بروز کند اما علائم آن به نسبت افراد مسن و سالخورده کمتر است. آرتروز خود را با درد نشان می‌دهد اما ممکن است در بعضی افراد کمتر و در بعضی از افراد بیشتر بروز کند. آرتروز با دارو ممکن است کنترل و درمان شود اما روش‌هایی وجود دارد که بدون مصرف کردن دارو نیز می‌توان آرتروز را کنترل کرد. یکی از اصلی‌ترین راه‌های درمان درد آرتروز استراحت است. گاهاً ممکن است پزشکان داروهای ضد التهاب و مسکن‌ها را برای درمان درد آرتروز  تجویز کنند، یا مکمل‌های غذایی رژیمی وجود دارد که می‌تواند به کنترل و درمان درد آرتروز کمک کند. اما بهتر است که بدانید وزن زیاد خود می‌تواند سبب درد بیشتر آرتروز باشد، افراد مبتلا به آرتروز با کاهش وزن خود می‌توانند فشار بر روی مفاصل را کم کرده و درد ناشی از آرتروز را کاهش دهند. یکی دیگر از روش‌های غیر دارویی برای کنترل و درمان آرتروز می‌توان به ورزش اشاره کرد. توجه داشته باشید ورزش‌هایی که با وزن خود بدن هستند و فشار زیادی بر روی مفاصل می‌آورند برای افراد مبتلا به آرتروز حتی ممکن است خطرناک باشد. اما ورزش‌هایی مانند اروبیک یا شنا کردن در آب می‌تواند به انعطاف پذیری بیشتر مفاصل کمک کند بدون آنکه به آنها فشار بیاورد. کمپرس‌های گرم و سرد یکی دیگر از راه‌های کاهش درد آرتروز می‌باشد. ماساژ نیز می‌تواند به بهبود ورم مفاصل و کاهش درد و سفتی و علاوه بهبود دامنه حرکت مفاصل کمک کند. به ذکر است بعضی از مواد غذایی می‌توانند خاصیت‌های ضد التهاب داشته باشند و به کاهش درد مفاصل کمک کنند. زردچوبه جزو ادویه‌جاتی است که می‌تواند با خواص ضد التهابی خود به کاهش درد مفاصل کمک کند.

 

 

داروخانه آنلاین تی دارو رشت

اینستاگرام تی دارو :  https://instagram.com/tdaroo.pharmacy   

شماره تماس تی دارو :  01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.