وظایف کبد

کبد چیست؟

یکی از اعضای مهم بدن است که بعد از پوست، جز بزرگترین اعضای بدن محسوب می‌شود. کبد در واقع کارخانه حیاتی بدن است، زیرا وظایف مهم و چندگانه‌ای دارد. کبد در قسمت راست بالای شکم قرار دارد. کبد عضوی در بدن است که وظایف حفظ سلامت و عملکرد صحیح سایر اعضای بدن را به عهده دارد. اگر در بدن هر شخصی کبد درست کار نکند، فرد دچار مشکل‌های متعددی می‌شود. اما قابل به ذکر است، که بدانیم کبد یک خاصیت منحصر دارد که مابقی اعضای بدن آن را ندارند. خاصیت تجدید پذیری کبد، یکی از پر اهمیت‌ترین فواید آن است، تجدید پذیری کبد به این معنا است که اگر تا ۷۵ درصد از بافت کبد آسیب ببیند یا برداشته شود (به هر دلیلی)، کبد می‌تواند خود را بازسازی کند و به حالت اولیه برگردد.
برای حفظ سلامت بدن و سیستم ایمنی، باید هر شخصی با رعایت رژیم غذایی مناسب انتخاب به سبک زندگی سالم، از بیماری‌های کبدی جلوگیری کند، کبد می‌تواند از بیماری‌های هپاتیت، کبد چرب، سیروز و سرطان کبد تاثیر بگیرد، دچار مشکلات بسیار جدی شود و عملکرد طبیعی بدن را مختل کند.

                                            

وظایف کبد:

کبد یک عضو مهم و حیاتی بدن است که با عملکرد چندگانه خود، سبب بهبود عملکرد سیستم ایمنی و حفظ سلامت و کارکرد همه اعضای بدن می‌شود.

از جمله وظایف یک کبد سالم:

تصفیه خون:

کبد وظیفه تصفیه خون از مواد زائد و سموم را دارد.
هر آنچه که ما می‌خوریم و می‌نوشیم مانند داروها و الکل از طرف خون وارد بدن ما شود. کبد کمک می‌کند تا مواد مضر از خون تصفیه و به اندام‌های دیگر نرسد و فقط مواد مغذی  ایمن را وارد بدن شود.

تولید صفرا:

تولید صفرا یکی دیگر از وظایف قابل اهمیت کبد است. صفرا یک مایع است که به هضم چربی ها در روده کوچک کمک می‌کند. صفرا از طریق مجاری صفراوی از کبد به کیسه صفراوی منتقل می‌شود و در صورت لزوم در روده کوچک رها می‌شود.

                                             
سوخت و ساز مواد مغذی:

ایفای نقش کبد در متابولیزم چربی‌ها، پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها چشمگیر است. کبد قندهای مفید را ذخیره و در صورت نیاز به انرژی، آنها را آزاد می‌کند. همچنین کبد در بدن به تولید و تنظیم میزان چربی‌ها و کلسترول کمک می‌کند.

تولید پروتئین:

برای عملکرد صحیح بدن، نیاز به تولید مقادیر کافی پروتئین‌های متفاوت است، که کبد در ساخت پروتئین‌های خون، از جمله عوامل انعقادی و آلبومین موثر است. آلوبمین به حفظ فشار اسمیزی خون و فاکتورهایی انعقادی برای جلوگیری از خونریزی حیاتی و قابل اهمیت است.


 

 عواملی که به کبد آسیب می‌زند:

آسیب به کبد می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی ایجاد شوند. از جمله عواملی که باعث آسیب‌های کبدی و در نتیجه بیماری‌های کبدی می‌شوند:

- مصرف زیاد الکل (الکل یکی از رایج‌ترین عامل، آسیب کبدی است)
- سندروم متابولیک و چاقی (چاقی و افزایش وزن بیش از حد، سبب التهاب و آسیب کبدی می شود، که فرد دچار بیماری کبد چرب غیر الکلی می شود)
- عفونت‌های ویروسی: هپاتیت B و C هر دو نوع عفونت ویروسی به شدت خطرناک هستند که می‌توانند به طور مستقیم به کبد آسیب وارد کنند.
- داروها: (مصرف بیش از حد بعضی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و مسکن ها به کبد آسیب می زنند)
- بیماری‌های ارثی: (بعضی از بیماری‌های ارثی مانند ویلسون و هموکروماتوز باعث ایجاد غیر طبیعی بعضی از موارد، درگیر می شوند، که در نتیجه باعث ایجاد آسیب به کبد می شود)


                                                          

 

روش درمان آسیب کبد:

از آنجایی که کبد نقش های متعددی در سیستم ایمنی بدن دارد، باید در صورت آسیب کبدی، از دلیل آن را پیدا کرد و سپس برای آن درمانی در نظر بگیرید. چند گزینه از اقداماتی که می توان برای حفظ سلامت و بهبود عملکرد و درمان کبد بکار گرفت، عبارتند از:

1- کنترل و ترک مصرف الکل برای جلوگیری از آسیب‌های کبد حیاتی است.
2- تغییر سبک زندگی، کاهش وزن، ورزش منظم و رعایت رژیم غذایی سالم و مقوی به بهبود و حتی جلوگیری از آسیب کبدی کمک می کند.
3- جلوگیری از ورود مواد سمی در بدن و استفاده نکردن هر دارویی به صورت بی رویه یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در درمان و بهبود آسیب کبدی است.

4- مدیریت بیماری‌های ارثی و کنترل و پیشگیری و همچنین درمان دقیق آن می تواند از آسیب و بیماری‌های کبد جلوگیری کند.
5- پیوند کبد آخرین گزینه و نهایی ترین روش درمان برای افرادی است که در هیچ صورت کبد آن ها درمان نمی شود.
                                                                                   
 

بیماری کبد چرب به دو دسته الکلی و غیر الکلی قسیم می‌شود. در نوع غیر الکلی کبد چرب ممکن است شرایط به شدت جدی شود و سرطان کبد ایجاد کند. جدا از اینکه بدانید به چه نوع از کبد چرب مبتلا هستید، بهترین و تاثیرگذارترین روش درمان، تغییر در سبک زندگی و کاهش وزن، همچنین پرهیز از الکل و رژیم غذایی کاهنده چربی است. تغییرات پایدار در رژیم غذایی یکی از مهم‌ترین بخش‌های تغییر در سبک زندگی است. به آن صورت که برای رژیم غذایی خود یک ریتم منظم باید در نظر بگیرید، که همان را به طور مداوم تکرار و با وعده‌های غذایی سالم و مغذی و کاهنده‌های چربی کبد، به آن ریتم ادامه دهید. به طور کلی بهتر است از فیبر کافی، میوه سبزیجات و آجیل، غلات کامل و چربی‌های اشباع بسیار محدود از محصولات حیوانی در رژیم غذایی خود استفاده کرده، همچنین کم کردن مصرف نمک و شکر در رژیم غذایی و اجتناب از الکل از اهمیت بالایی در افراد مبتلا به کبد چرب برخوردار است. توصیه می‌شود که در بشقاب‌های غذایی خود در طول روز ، دو چهارم بشقاب را از میوه و سبزیجات و یک چهارم دیگر آن را پروتئین و یک چهارم دیگر آن نشاسته باشد. بهتر است در مصرف مه مواد غذایی و انتخاب غذا انتخاب‌های کم کالری داشته باشید. در افراد مبتلا به کبد چرب بهترین راه اطمینان در رابطه با بهبود بیماری کم کردن تقریباً ۷  تا ۱۰ درصد از وزن بدن است. بهترین روش برای رعایت رژیم غذایی سالم قطع مصرف قندها، گوشت‌های فرآوری شده و غلات تصفیه شده است.

زردچوبه و کبد:

قطعاً همه با ویروس هپاتیت آشنا هستید، یکی از عوامل زمینه‌ای در ایجاد هپاتیت در افراد، عفونت‌های مرتبط با سیروز کبدی هستند. سیروس و فیبروز کبدی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. استرس اکسیداتیو در ایجاد بیماری‌های مزمن و سرطان نقش بسزایی دارد. برای جلوگیری از این بیماری‌ها بهتر است از مفاد خوراکی و داروهایی مصرف شود که باعث کاهش استرس اکسیداتیو شود. جدیداً تحقیقات نشان داده که کورکومین سبب کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد می‌شود. کورکومین جز ترکیبات زردچوبه است. کورکومین می‌تواند سطوح آنزیم‌های کبدی را بهبود بخشد. در نتیجه می‌توان گفت زردچوبه می‌تواند به بیماری‌های کبدی کمک کند. از طرفی مصرف داروهای گیاهی و مواد غذایی سالم روش بهتری برای درمان بیماری‌های مزمن می‌باشد زیرا اثرات درمانی داروهای شیمیایی به نسبت عوارض آن کمتر است.

                                                 



علائم نشان دهنده آسیب های کبد:

کبد با تمام اهمیت و ضرورت اش، که مانند یک کارخانه پیچیده و پرکار عمل می‌کند، می‌تواند آسیب پذیر باشد. کبد سلامت عمومی بدن را پشتیبانی می‌کند. مراقبت از کبد که یک عضو حیاتی در بدن است، بر کیفیت زندگی تاثیر زیادی دارد. به صورت بروز هر یک از علائم زیر به صورت طولانی مدت حتماً به پزشک مراجعه کرده و علت آن را جویا شوید.

علائمی مانند خستگی، کاهش وزن، کاهش اشتها، زرد شدن پوست، مدفوع کمرنگ، ضعف، تهوع و استفراغ، تب و ضعف، بی‌حالی، عدم تمرکز، احساس درد در قسمت راست بالای شکم و گاها شکم خیلی بزرگ، می‌تواند نشان دهنده یک بیماری کبدی در فرد باشد.

                                                                                  
 
راه تشخیص کبد بیمار:

- مراجعه به پزشک فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد
- معاینات بدنی، بررسی وضعیت شکم و بررسی سابقه علائم گفته شده، در قسمت علائم نشان دهنده آسیب‌های کبد
- تست خون (تست آنزیم‌های کبدی)
- سونوگرافی کبد

 

کبد چرب:

افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا می‌شوند باید از برنامه‌های غذایی و فعالیت‌های اصولی ورزشی در روتین روزانه خود استفاده کنند زیرا کبد چرب ارتباط مستقیم با چاقی و اضافه وزن دارد. چاقی و اضافه وزن در پی رژیم غذایی نامناسب و عدم تحرک کافی ایجاد می‌شود که یکی از علل مهم ابتلا به کبد چرب است. کبد چرب امروزه به دلیل سبک زندگی اشتباه در میان عموم شیوع بالایی پیدا کرده است. به همین دلیل اهمیت مواد غذایی مفید برای کبد چرب بسیار بالا است. زمانی که میزان چربی موجود در کبد اضافه‌تر از حد ممکن می‌شود ،کبد ملتهب می‌شود و در این صورت کبد چرب ه وجود می‌آید. چربی و رسوب در بافت کبد موجب آسیب به کبد، تخریب و در نهایت نجر به از بین رفتن بافت کبد می‌شود. غذا و مواد غذایی که افراد مبتلا به کبد چرب استفاده می‌کنند به شدت در روند بیماری آنها تاثیرگذار است و بهتر است از یک رژیم غذایی سالم و غنی استفاده کنند. مصرف چربی‌های سالم همچون آووکادو، چربی‌های گیاهی، ماهی‌ها و تخم کتان در رژیم غذایی ضروری است. پروتئین در تامین سلامت و کمک به بهبود کبد بسیار قابل اهمیت است. مرغ و ماهی جز مواد غذایی غنی از پروتئین می‌باشند. 
مصرف قند در افراد مبتلا به کبد چرب می‌تواند شرایط حادتری در این بیماری برای فرد ایجاد کند. در عوض مصرف برخی از مواد قندی مانند کربوهیدرات‌های پر غلات و فیبر می‌تواند تاثیرگذار باشد همچنین میوه،سبزیجات و دانه‌ها می‌توانند به دریافت و جذب قند طبیعی کمک کنند.

 


 

 

 

       داروخانه آنلاین تی دارو رشت 

اینستاگرام تی دارو tdaroo.pharmacy

شماره تماس تی دارو 01332135001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.